15 aug. 2024 | 09:55

S-a închis restaurantul desemnat de trei ori cel mai bun din România: 29 de lei pentru pâinea și untul casei, într-o atmosferă care te purta prin tot Clujul

ACTUALITATE
S-a închis restaurantul desemnat de trei ori cel mai bun din România: 29 de lei pentru pâinea și untul casei, într-o atmosferă care te purta prin tot Clujul
Restaurantul Baracca din Cluj a fost unul dintre cele mai apreciate din România, fiind premiat de trei ori la rând ca cel mai bun din țară. (Foto: Facebook/Baracca)

Restaurantul Baracca din Cluj, renumit pentru excelența sa culinară și declarat de trei ori cel mai bun restaurant din România, și-a închis definitiv porțile, spre șocul și regretul multor clienți fideli. Această închidere marchează sfârșitul unei ere pentru ospitalitatea clujeană, mai ales că Baracca nu era doar un simplu local, ci un adevărat reper gastronomic, câștigând numeroase premii și aprecieri în domeniu, scrie ziarul Adevărul.

De la pionierat culinar la un final neașteptat

Baracca a fost considerat un deschizător de drumuri în România, fiind unul dintre primele restaurante care au adus în prim-plan conceptul de fine dining și bucătăria avangardistă în țară. Deschis în 2008, restaurantul a oferit o experiență culinară de top, într-o atmosferă modernă, elegantă și plină de viață. Acesta a obținut de trei ori titlul de „cel mai bun restaurant din România” în cadrul premiilor Romanian Hospitality Awards, în anii 2018, 2020 și 2022.

Ghidul internațional Gault & Millau a inclus restaurantul în edițiile sale din 2018 și 2019, consolidându-i astfel reputația la nivel internațional. Baracca a devenit un punct de referință pentru excelența gastronomică, folosind ingrediente locale, tehnici inovatoare și un meniu care îmbina creativitatea cu valorile nutritive ale alimentelor.

Motivele din spatele închiderii

Într-un mesaj emoționant postat pe rețelele sociale, Maria Duca, co-proprietarul și managerul Baracca, a explicat decizia dificilă de a închide restaurantul. „După 16 ani de activitate, Baracca a crescut mai mult decât ne-am imaginat vreodată. Am avut alături o echipă talentată și pasionată, iar clienții noștri au făcut din acest proiect un succes. Totuși, am ajuns la concluzia că nu mai există loc pentru noi să ne dezvoltăm în acest sector. Aceasta m-a condus la decizia de a pune capăt acestei povești”, a scris ea.

Decizia de a închide Baracca a fost primită cu regrete de către clienți și colegi din industrie. Chef Adi Hădean, un cunoscut bucătar român, a exprimat pe rețelele sociale șocul său la aflarea veștii, subliniind că Baracca a fost locul unde a descoperit gastronomia de înaltă calitate în România.

Baracca restaurant Clucj

Personalul angajat la restaurantul Baracca era printre cele mai calificate echipe din domeniul gastronomiei. (Foto: Facebook/Baracca)

Problemele din fine dining și lecțiile învățate

Unul dintre motivele principale din spatele închiderii Baracca, conform unui client și prieten al restaurantului, Florin Itu, este lipsa de sustenabilitate financiară în fine dining. El a subliniat că, la nivel global, fine dining-ul nu este profitabil și necesită investiții considerabile din partea proprietarilor pentru a menține calitatea și experiența oferită clienților. Exemple celebre, cum ar fi restaurantul El Bulli, odată considerat cel mai bun din lume, dar închis în 2011 din cauza costurilor mari, confirmă această tendință.

Maria Duca a recunoscut că a avut parte de sprijin financiar din partea familiei pentru a menține restaurantul, dar a refuzat să facă compromisuri în ceea ce privește calitatea materiei prime și serviciile oferite. Decizia de a închide Baracca vine într-un moment de provocări economice și presiuni din partea industriei ospitalității din România.

Meniul fine dining – o experiență memorabilă

Baracca a fost cunoscut pentru meniul său rafinat și modern, care includea preparate precum pâinea și untul casei, la prețul de 29 de lei, sau tartarul de vită la 124 de lei. Fiecare fel de mâncare era pregătit cu grijă și atenție la detalii, iar clienții erau încântați nu doar de gust, ci și de prezentarea artistică a preparatelor. Conceptul de „bucătărie contemporană care susține viața sănătoasă” a fost unul dintre pilonii pe care s-a construit reputația restaurantului.

Investiții de milioane și un viitor incert

Vestea închiderii Baracca a fost cu atât mai surprinzătoare cu cât, recent, Maria Duca și echipa sa au investit milioane de euro pentru a achiziționa clădirea în care funcționa restaurantul, precum și o fermă agricolă de 70 de hectare în apropierea Clujului. Această fermă urma să devină furnizorul exclusiv de legume, fructe și carne bio pentru restaurant, consolidând angajamentul Baracca față de produse locale și sustenabile.

Planurile pentru fermă includeau și dezvoltarea unui sat ecologic care să ofere o experiență „farm-to-table” completă, într-o atmosferă transilvăneană autentică, dar aceste proiecte rămân acum sub semnul întrebării.

Restaurantul Baracca din clucj

Atmosfera din restaurantul Baracca era una specială, îmbinând eleganța cu liniștea pe care orice cuplu și-ar dori-o după o zi agitată. (Foto: Facebook/Baracca)

Finalul unei ere pentru Cluj

Restaurantul Baracca și-a închis oficial porțile pe 12 august, lăsând în urmă o moștenire de excelență culinară și amintiri neprețuite pentru cei care au avut privilegiul să trăiască experiența oferită de acest loc special. Managerul restaurantului a încurajat clienții să retrăiască atmosfera unică a Baracca-ului pentru ultima dată înainte de închidere, subliniind că acești 16 ani de activitate vor rămâne în inimile tuturor celor implicați.

Clujul pierde astfel un reper în lumea gastronomiei, iar Baracca va rămâne o legendă în istoria restaurantelor românești, un loc unde fiecare masă era o experiență care hrănea trupul și sufletul, într-o atmosferă ce te purta prin farmecul orașului.