Salariul brut din perioada de activitate și recalcularea pensiilor. Cât de importante sunt veniturile obținute conform noii legi a pensiilor
Un aspect despre care s-a discutat mai puțin în ultima perioadă în ceea ce privește recalcularea pensiilor este legat de stabilirea numărului de puncte care stau la baza pensiei după 1 septembrie. Noua lege a pensiilor, care va intra în vigoare la această dată, va aduce schimbări semnificative în modul de calcul al pensiilor, având un impact major asupra veniturilor pensionarilor.
Recalcularea pensiilor va ține cont de salariul mediu brut pe economie, nu pe ramură
Una dintre cele mai importante modificări aduse de noua lege este faptul că numărul de puncte de pensie va fi calculat pe baza salariului mediu brut pe țară, și nu pe ramură, așa cum se întâmpla până acum. Aceasta schimbare ar putea duce la micșorări ale pensiilor pentru anumite categorii de pensionari.
„De aici pot apărea micșorări ale pensiilor, pentru că salariile medii brute pe ramură erau extrem de diferite înainte. Spre exemplu, salariile medii brute din industria textilă erau printre cele mai mici. Printre cele mai mari se aflau cele din industria metalurgică”, a declarat Horațiu Raicu, secretarul general al BNS.
Din fericire, legea prevede că nicio pensie nu va scădea în urma recalculării, chiar dacă rezultatul ar indica o pensie mai mică. Reglajele necesare vor fi realizate prin acordarea punctelor de stabilitate pentru perioadele muncite care depășesc 25 de ani.
Probleme pentru cei care ies la pensie de acum încolo
Cu toate acestea, adevăratele probleme vor apărea pentru cei care urmează să iasă la pensie de acum încolo. Noua formulă de calcul, care se bazează pe salariul mediu brut pe economie, va afecta considerabil pensiile celor care au avut venituri mai mici în anumite ramuri.
„Pe ei îi va afecta foarte tare noua formulă de calcul, chiar dacă se va ține cont de sporuri sau acordul global. Spun că îi va afecta tocmai din cauza acestei raportări a punctului de pensie la salariul mediu brut pe economie, nu la cel de pe ramură,” a explicat Raicu.
Un alt aspect problematic este legat de adeverințele care dovedesc sporurile, primele, acordul global și alte venituri acordate înainte de 2001, care nu sunt luate în calcul în prezent. În multe cazuri, aceste documente au fost pierdute sau distruse, iar pensionarii nu mai pot dovedi veniturile obținute anterior.
Ce spune noua lege a pensiilor
Noua lege a pensiilor are o formulă de calcul clară, care ține cont de salariul mediu brut pe economie din perioada 1938 până în 2022. Conform acestei legi, valoarea punctului de referință (VPR) este stabilită la 81 de lei.
Formula de calcul a pensiei de la 1 septembrie 2024 este: VPR×Numa˘r total de puncte\text{VPR} \times \text{Număr total de puncte}
Numărul total de puncte se calculează astfel: Numa˘r total de puncte=puncte contributivitate+puncte stabilitate+puncte asimilate/necontributive\text{Număr total de puncte} = \text{puncte contributivitate} + \text{puncte stabilitate} + \text{puncte asimilate/necontributive}
Punctele de contributivitate se calculează ținând cont de:
- Punctajul lunar: numărul de puncte realizat de asigurat într-o lună, calculat prin raportarea câștigului brut lunar la câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.
- Punctajul anual: numărul de puncte realizat de asigurat pe parcursul unui an calendaristic, obținut prin împărțirea la 12 a sumei punctajelor lunare.
Puncte de stabilitate: puncte suplimentare acordate persoanelor care au realizat stagiu de cotizare contributiv pentru o perioadă mai mare de 25 de ani:
- 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;
- 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;
- un punct pentru fiecare an realizat peste 35 ani.
Exemple de venituri brute și nete în trecut
Tabelele atașate prezintă evoluția câștigurilor salariale medii brute și nete din perioada 1938 până în 2022. Aceste date sunt esențiale pentru înțelegerea modului în care vor fi recalculat numărul de puncte de pensie conform noii legi.
În concluzie, recalcularea pensiilor conform noii legi va aduce schimbări majore pentru mulți pensionari, iar importanța veniturilor obținute pe parcursul activității este crucială pentru determinarea numărului de puncte de pensie. Deși legea prevede măsuri pentru a preveni scăderea pensiilor, cei care vor ieși la pensie în viitor ar putea fi afectați de noua formulă de calcul