06 aug. 2024 | 10:00

Noi produse plafonate pe rafturile din Kaufland, Lidl, Mega Image și alții. Se extinde lista alimentelor pe care le cumperi mai ieftin

ACTUALITATE
Noi produse plafonate pe rafturile din Kaufland, Lidl, Mega Image și alții. Se extinde lista alimentelor pe care le cumperi mai ieftin

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat extinderea listei de produse alimentare cu prețuri plafonate în marile lanțuri de retail din România, precum Kaufland, Lidl și Mega Image. Această decizie vine în contextul în care prețurile alimentelor au scăzut semnificativ în urma aplicării măsurilor de plafonare a adaosului comercial.

Reducerea prețurilor și extinderea listei de produse

Într-o recentă intervenție, ministrul Florin Barbu a explicat că, de la preluarea mandatului său în iunie 2023, prețurile alimentelor au scăzut cuprinzător, între 8% și 32%, datorită ordonanței privind plafonarea adaosului comercial. „Foarte mulți analiști credeau că va fi un eșec. În trei luni de zile, s-a demonstrat că aplicarea unei astfel de ordonanțe și a unei astfel de scheme are un impact pozitiv”, a declarat Barbu în cadrul unui interviu pentru Adevărul Live.

În prezent, lista produselor alimentare cu prețuri plafonate este valabilă până la 31 decembrie 2024. Cu toate acestea, se discută posibilitatea extinderii acestei liste în preajma sărbătorilor de Crăciun, pentru a include mai multe produse procesate, în special din sectorul lactatelor și al cărnii. „Acest act normativ este finalizat. Decizia va fi în Guvernul României și va fi o decizie politică pe acest subiect”, a precizat ministrul.

Impactul asupra produselor românești

Florin Barbu a subliniat importanța protejării produselor românești și a asigurării competitivității acestora pe piață. „Nu putem avea produse românești făcute de procesatori români cu adaos comercial pe magazinele de retail mai mari decât cele care vin din import”, a explicat ministrul. El a menționat că Guvernul României lucrează la strategii de dezvoltare pentru a sprijini producătorii și procesatorii locali, asigurându-se că aceștia pot funcționa la capacitate maximă.

Un exemplu concret în acest sens este programul InvestAlim, care se va publica în curând și va acorda granturi în valoare de aproape 1 miliard de euro procesatorilor din sectorul agroalimentar. „Vorbim de aproape 1 miliard de euro, deoarece granturile de la bugetul de stat sunt de 590 de milioane de euro, iar procesatorii au venit cu o finanțare proprie”, a afirmat Barbu.

Măsuri complementare pentru sprijinirea fermierilor și procesatorilor

Ministrul a menționat și alte măsuri complementare menite să sprijine unitățile de procesare mari și fermierii care doresc să își extindă activitățile la nivel local. Printre acestea se numără și fondurile europene alocate prin programul DR-22, cu o valoare inițială de 210 milioane de euro, care a atras proiecte în valoare de 1,7 miliarde de euro. În septembrie, programul va fi suplimentat, astfel încât proiectele mici, cu valori de 3 milioane de euro și 10 milioane de euro, să poată fi finanțate.

„Am lansat prin fonduri europene, prin DR-22, o măsură tot din programul național strategic, în valoare de 210 milioane de euro. S-au depus proiecte în valoare de 1,7 miliarde de euro. În septembrie voi suplimenta DR-22, astfel încât și pentru cei mici, cu proiecte de 3 milioane de euro și 10 milioane de euro, să semnăm contracte în valoare totală de 1 miliard de euro”, a explicat Barbu.

România, un lider în procesarea produselor agroalimentare

Florin Barbu este optimist cu privire la viitorul industriei agroalimentare din România. El consideră că, în următorii patru ani, țara noastră va deveni cel mai puternic stat din sud-estul Europei în procesarea produselor agroalimentare. „Începând cu luna septembrie, vor fi semnate în România contracte de aproape 2 miliarde de euro pentru procesare”, a declarat ministrul.

În concluzie, extinderea listei de produse alimentare cu prețuri plafonate și măsurile de sprijin pentru producătorii locali sunt pași importanți în asigurarea accesului consumatorilor la alimente de calitate la prețuri accesibile, în timp ce se promovează competitivitatea și dezvoltarea industriei agroalimentare românești.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele