29 iul. 2024 | 10:40

Biserica Învierii lui Iisus din Ierusalim: Descoperire arheologică senzațională la locul unde se spune că a înviat Hristos

ACTUALITATE
Biserica Învierii lui Iisus din Ierusalim: Descoperire arheologică senzațională la locul unde se spune că a înviat Hristos

Un altar pierdut de mult timp a fost descoperit în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.

Arheologii au făcut o descoperire remarcabilă la locul unde se crede că a fost îngropat și a înviat Iisus. Descoperirea a fost realizată atunci când muncitorii care lucrau la construcții au întors o lespede uriașă acoperită cu graffiti, care era sprijinită de un perete al Bisericii Sfântului Mormânt din Ierusalim.

Lespedea, având o lungime de opt picioare și o lățime de cinci picioare, era decorată cu ornamente în formă de panglică, o practică romană din perioada medievală, și avea marcaje distincte care i-au făcut pe cercetători să creadă că este altarul sfințit în 1149. Se credea că altarul a fost distrus într-un incendiu în 1808.

„Pentru istorici, această descoperire este o senzație în mai multe privințe”, a declarat echipa de la Academia Austriacă de Științe (OeAW) care a făcut descoperirea.

Semnificația descoperirii și contextul istoric

Cercetătorii au scris: „În primul rând, faptul că lespedea a putut rămâne ascunsă atât de mult timp într-o clădire atât de intens cercetată ca Biserica Sfântului Mormânt – mai ales că era în văzul a mii de pelerini și turiști în fiecare zi”.

Locul unde se află Biserica Sfântului Mormânt este identificat ca locul atât al crucificării, cât și al mormântului lui Iisus și atrage aproximativ patru milioane de vizitatori în fiecare an. Biserica, care are un diametru de aproape 5.400 de metri pătrați, a fost construită pe un templu roman dedicat zeiței Venus în anul 335 d.Hr. Construcția a fost comandată de împăratul roman Constantin I și, în timpul conversiei, a fost descoperit un mormânt care se crede a fi al lui Iisus, care a murit cu aproape 300 de ani mai devreme.

De-a lungul secolelor, Biserica Sfântului Mormânt a fost atacată în repetate rânduri, fiind distrusă de armata persană în 614, aproape demolată în 1009 și apoi cuprinsă de flăcări în anii 1800, moment în care se crede că altarul a fost pierdut. Turiștii au graffitat de mult timp partea frontală a lespezii, ceea ce poate explica de ce a rămas neobservată timp de secole. Cu toate acestea, ornamentele neobișnuite de pe partea care era lipită de perete i-au condus pe cercetători la tehnica numită „Cosmatesque”.

„Această tehnică specială de producție pentru decorarea marmurei a fost practicată exclusiv de maeștrii breslelor din Roma papală, care transmiteau această abilitate din generație în generație”, a explicat echipa de cercetători.

„Un aspect caracteristic al acestei tehnici era abilitatea maeștrilor de a decora suprafețe mari cu cantități mici de marmură prețioasă”.

Implicațiile descoperirii și restaurările continue

În Roma medievală, marmura era în principal recuperată din clădiri antice, forțându-i pe maeștrii Cosmatesque să optimizeze orice marmură găseau. Soluția lor era să pună bucăți mici de marmură împreună cu cea mai mare precizie, atașându-le astfel încât să creeze modele geometrice complexe și ornamente uimitoare. Lucrările Cosmatesque sunt considerate extrem de prețioase de către Papă, astfel încât rareori au fost găsite în afara Romei, cu excepția uneia descoperite la Westminster Abbey.

„Altarul Cosmatesque acum redescoperit în Ierusalim trebuie să fi fost creat cu binecuvântarea Papei”, au declarat cercetătorii.

„Trimițând unul dintre maeștrii Cosmatesque în Regatul Ierusalimului pentru a realiza noul altar în cea mai sfântă biserică a creștinismului, Pontiful a susținut pretenția creștinismului asupra orașului”.

Renovările la Biserica Sfântului Mormânt au produs în mod constant comori istorice. În 2016, o echipă de conservare de la Universitatea Tehnică Națională din Atena a descoperit o lespede de înmormântare din calcar în interiorul mormântului lui Iisus, care fusese acoperită de straturi de marmură încă din 1555. Tradiția creștină spune că trupul lui Hristos a fost așezat pe o lespede tăiată dintr-o peșteră de calcar după crucificarea sa de către romani.

Deși dovezile nu sunt definitive, Dan Bahat, fost arheolog districtual în Ierusalim și Galileea, a afirmat: „S-ar putea să nu fim absolut siguri că locul Bisericii Sfântului Mormânt este locul îngropării lui Iisus, dar cu siguranță nu avem un alt loc care să revendice această greutate și nu avem niciun motiv să respingem autenticitatea locului”.

În 2018, au fost descoperite zeci de cruci care împodobeau pereții bisericii, despre care se credea că sunt graffiti realizate de cruciați. După o analiză mai aprofundată, arheologii au dezvăluit în 2021 că gravurile au fost realizate de meșteșugari din secolul al XV-lea, plătiți de pelerini care căutau asigurarea mântuirii.

Descoperirea acestui altar redescoperit aduce o nouă lumină asupra istoriei complexe și bogate a unuia dintre cele mai sfinte locuri ale creștinismului.