28 iul. 2024 | 13:05

Singurul om îngropat pe Lună: Cine a fost și cum a ajuns Eugene Shoemaker să-și doarmă somnul de veci pe satelitul natural al Pământului

ACTUALITATE
Singurul om îngropat pe Lună: Cine a fost și cum a ajuns Eugene Shoemaker să-și doarmă somnul de veci pe satelitul natural al Pământului
Imagine ilustrativă, fotografie NASA de la aselenizarea din 1969.

Recent, rămășițele umane au fost trimise spre Lună, după ce firma de înmormântări spațiale Celestis a achiziționat spațiu la bordul navei Peregrine a firmei private Astrobotic. Această misiune a stârnit critici, inclusiv din partea Națiunii Navajo, care a considerat că ignora importanța sacră a Lunii în multe culturi indigene. Președintele Națiunii Navajo a descris-o ca fiind o „profanare a acestui spațiu sacru”.

În ciuda controverselor, această misiune nu este prima inițiativă comercială care plasează rămășițe umane pe suprafața lunară. Există deja rămășițe umane „îngropate” pe Lună, aparținând lui Eugene Shoemaker, ale cărui cenușă au fost lansate spre locul său de odihnă finală de către Celestis pe 6 ianuarie 1998. Douăzeci și opt de grame (1 uncie) din cenușa lui Shoemaker au fost trimise la bordul navei Lunar Prospector a NASA, într-o mică capsulă din policarbonat sigilată în vid.

Pe capsulă era gravat un pasaj din „Romeo și Julieta” de William Shakespeare:

„Și când va muri, Luați-l și tăiați-l în mici stele, Și va face fața cerului atât de fină Încât toată lumea se va îndrăgosti de noapte, Și nu va mai adora soarele orbitor.”

Cine a fost Eugene Shoemaker?

Eugene Shoemaker a fost un geolog planetar legendar, cunoscut pentru contribuțiile sale remarcabile la explorarea sistemului solar. Cariera sa a inclus selectarea și antrenarea astronauților din programul Apollo în geologia lunară și craterele de impact, conducerea căutării apei la poli lunari pentru NASA și co-descoperirea Cometei Shoemaker-Levy, primul obiect observat direct care s-a ciocnit cu Jupiter în 1994.

După ce a antrenat astronauții din programul Apollo, Shoemaker a continuat să lucreze la misiunea Voyager, precum și la misiunea Clementine a NASA, pentru a găsi apă pe Lună. El a devenit primul director al Programului de Cercetare Astrogeologică al United States Geological Survey.

Shoemaker a avut mereu alte ambiții, inclusiv aceea de a deveni astronaut, un vis pe care nu l-a putut urmări din cauza diagnosticului de boala Addison. „Era o legendă în comunitatea științelor planetare că Gene a dorit întotdeauna să meargă pe Lună ca astronaut Apollo și să studieze geologia acesteia personal,” a spus Carolyn C. Porco, studentă și colegă de-a lui Shoemaker, pentru NASA, după moartea sa într-un accident de mașină în 1994.

Eugene Shoemaker este singurul om inmormantat pe Luna

Eugene Shoemaker rămâne singurul om îngropat pe Lună.

Dorința neîmplinită și tributul final

Eugene Shoemaker a avut o carieră impresionantă, dar a purtat întotdeauna cu el dezamăgirea de a nu putea ajunge personal pe Lună. Într-o conversație cu doar un an înainte de moartea sa, Shoemaker a declarat: „Nu a merge pe Lună și a lovi-o cu propriul meu ciocan a fost cea mai mare dezamăgire din viață.” Conștientă de această dorință profundă, Carolyn C. Porco a decis să întrebe NASA dacă fostul ei șef ar putea fi trimis pe Lună după incinerare, obținând bineînțeles aprobarea familiei.

„Am simțit că aceasta era ultima șansă a lui Gene de a ajunge pe Lună și că ar fi un tribut potrivit și frumos pentru un om care a fost o figură impozantă și un pionier în explorarea Sistemului Solar,” a spus Porco. Remarcabil, și ca un testament al respectului NASA pentru Shoemaker, agenția spațială a spus da misiunii, prăbușind cenușa sa și îngropând-o pe suprafața lunară.

Un loc de odihnă pe Lună

„Nu cred că Gene și-a imaginat vreodată că cenușa lui va ajunge pe Lună,” a spus soția sa, Carolyn Shoemaker, pentru NASA, cu puțin timp înainte de lansare. „Ar fi fost încântat.” „Este atât de important pentru noi,” a adăugat ea. „Ne aduce un pic de încheiere, într-un fel, sentimentelor noastre. Vom ști mereu că atunci când privim Luna, Gene este acolo.”

Moștenirea lui Eugene Shoemaker continuă să inspire generațiile viitoare de cercetători și exploratori spațiali. Faptul că rămășițele sale sunt pe Lună servește nu doar ca un tribut personal, ci și ca un simbol al contribuțiilor sale inestimabile la cunoașterea umanității despre cosmos.

Viitoarele misiuni funerare spațiale

Celestis a continuat să ofere servicii de înmormântare spațială, iar a doua lor misiune Luna Memorial Flight, numită Tranquility, se află în prezent pe misiunea Peregrine, transportând o capsulă cu rămășițele și ADN-ul a 66 de „participanți” la misiune. Aceasta urmează să aterizeze în partea nord-estică a Lunii pe 23 februarie și va rămâne acolo permanent.

Astfel, Eugene Shoemaker rămâne singurul om îngropat pe Lună, un tribut durabil pentru contribuțiile sale remarcabile la explorarea spațială și un simbol al visului neîmplinit de a păși personal pe suprafața lunară. Într-o lume în care visurile și ambițiile ne conduc spre necunoscut, povestea lui Shoemaker este o amintire a sacrificiului și dedicării necesare pentru a împinge limitele cunoașterii umane.