25 iul. 2024 | 16:07

De ce sunt atât de multe lacăte atașate de poduri?

ACTUALITATE
De ce sunt atât de multe lacăte atașate de poduri?

Dacă ai traversat vreodată un pod și ai observat sute sau chiar mii de lacăte, te-ai întrebat probabil ce înseamnă acest fenomen cultural. Această practică s-a răspândit pe tot globul, devenind chiar periculoasă în anumite locuri. Dar care este povestea acestor lacăte aparent inutile?

Podurile iubirii și semnificația lacătelor

Lacătele iubirii sunt lacăte atașate de poduri, de obicei gravate sau pictate cu inițialele unui cuplu romantic. Odată fixat lacătul, cheia este aruncată în apă, simbolizând angajamentul permanent al cuplului. Originea exactă a acestei tradiții nu este clară, dar una dintre cele mai timpurii mențiuni provine din Vrnjačka Banja, Serbia, unde lacătele de pe Most Ljubavi (Podul Iubirii) datează din perioada Primului Război Mondial.

Practica a câștigat popularitate în anii 2000, în special în Italia, inspirată de un roman romantic al lui Federico Moccia, în care un personaj fixează un lacăt pe podul Ponte Milvio din Roma. De atunci, lacătele iubirii s-au răspândit la nivel global, devenind subiectul mai multor studii științifice.

Știința lacătelor iubirii

Un studiu din 2017 a investigat acest fenomen modern și a încercat să înțeleagă motivele din spatele acestei practici. Autorul studiului, Ceri Houlbrook de la Universitatea din Hertfordshire, a examinat Podul Oxford Road din Manchester, Marea Britanie. Houlbrook a observat pentru prima dată șapte lacăte pe 12 februarie 2014. În mai puțin de o săptămână, a apărut un alt lacăt, iar până la sfârșitul lunii mai erau deja 15 lacăte, demonstrând un efect „magnetic” în care un lacăt atrage altele.

Studiul a continuat timp de trei ani, timp în care numărul lacătelor de pe Podul Oxford a crescut la 409. Houlbrook a încercat să înțeleagă motivele din spatele acestei practici. „Cel mai adesea, cei care atașau lacătele o făceau pentru a-și exprima angajamentul romantic, de multe ori în timpul unei vacanțe sau cu ocazia unor evenimente speciale, cum ar fi spectacole la teatrul Palace din apropiere,” a explicat Houlbrook.

Interviurile au arătat că depunerea lacătelor era adesea programată pentru a coincide cu aniversări, logodne sau zile de naștere. Cu toate acestea, au existat și alte motive, cum ar fi un cuplu în vârstă care a atașat un lacăt pentru a sărbători câștigarea la loterie.

Pericolele lacătelor iubirii

Deși este o practică romantică, nu este neapărat permanentă. O femeie a călătorit 9.580 de kilometri de la Los Angeles, Statele Unite, până la Seul, Coreea de Sud, pentru a îndepărta un lacăt cu un tăietor de bolțuri după ce iubirea s-a sfârșit. Pe lângă costurile călătoriei, lacătele iubirii au fost considerate o amenințare pentru siguranța publică în unele locuri, deoarece numărul mare de lacăte a făcut ca gardurile să devină instabile. Aceasta a determinat autoritățile locale să îndepărteze lacătele în orașe precum Paris și Melbourne.

Deși ar putea fi argumentat că există ritualuri mai ecologice, mai ieftine și mai sigure pentru a-ți exprima dragostea, există fără îndoială un mare interes academic în jurul acestei practici contemporane de depunere a lacătelor.

Am venit la facultate în București, de la malul mării, acum nouă ani. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, secțiunea Comunicare și Relații ... vezi toate articolele