20 iul. 2024 | 09:34

De la buncăr nazist la hotel și hub pentru hipsteri

ACTUALITATE
De la buncăr nazist la hotel și hub pentru hipsteri

Hamburg, un oraș plin de istorie și inovație, a reușit să transforme un vechi buncăr nazist într-un hotel modern și un hub pentru hipsteri. Această transformare incredibilă a fost realizată printr-un proiect ambițios care a combinat sustenabilitatea cu respectul pentru trecutul întunecat al clădirii. Pe 5 iulie, la doi ani de la termenul inițial, acest hotel unic și-a deschis porțile, oferind o perspectivă nouă asupra unei relicve a războiului, scrie Financial Times.

Transformarea unui buncăr nazist

Construit în 1942 de către mii de muncitori din lagare de concentrare, buncărul nazist, cunoscut sub numele de Flakturm IV, a fost inițial destinat să adăpostească 18.000 de persoane în timpul raidurilor aeriene. Cu pereți de beton armat de 3,5 metri grosime și o înălțime de 38 de metri, structura a fost considerată prea masivă pentru a fi demolată, rămânând un simbol al arhitecturii brute din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Astăzi, clădirea a fost transformată într-un hotel, centru cultural și gastronomic de 100 de milioane de euro, completat cu patru restaurante, terase pe acoperiș și o sală de concerte.

În ultimii ani, Germania a devenit un lider în reconfigurarea structurilor istorice „dificile”. De exemplu, furnalele din Völklingen sunt acum parțial locuri de muzică, un cuptor cu explozie din Duisburg găzduiește un cinema, iar gazometrul din Oberhausen a devenit o galerie de artă. La Hamburg, două alte exemple notabile includ hotelul Mövenpick, situat într-un fost turn de apă, și Westin la Elbphilharmonie, o structură magnifică de sticlă ridicată deasupra unui fost depozit de tutun.

Elbphilharmonie, care găzduiește un hotel și o sală de concerte într-o nouă înfățișare, cu o structură adăugată pe acoperișul vechiului buncar

Elbphilharmonie, care găzduiește un hotel și o sală de concerte într-o nouă înfățișare, cu o structură adăugată peste depozitul de tutun. (Foto: Thies Raetzke/FT)

Hamburg Bunker: O nouă destinație culturală

Transformarea buncărului nazist în hotelul Reverb, parte a lanțului Hard Rock, a adăugat cinci noi etaje deasupra vechii structuri de beton, plantate cu 4.700 de copaci și arbuști și 13.000 de alte plante. La vârful, aproape 60 de metri deasupra trotuarelor din jur, se află o peluză cu un mic livezi de meri, accesibilă printr-un „drum montan” de 560 de metri – scări metalice și pasarele care urcă de la nivelul solului în jurul circumferinței clădirii.

Aceasta este cea mai înaltă zonă publică accesibilă liber din Hamburg, motiv pentru care sunt instalate paratrăsnete și paznici pentru a preveni acte neautorizate ale vizitatorilor pe peluză în zilele însorite. Spre deosebire de Elphi, noul hotel este învăluit în verdeață, oferind o oază urbană neobișnuită.

Transformarea buncărului nazist în hotelul Reverb a adăugat cinci etaje noi, cu 4.700 de copaci și 13.000 de alte plante.

Istoria întunecată a buncărului

Peste 600 de alte buncăre încă există în Hamburg, deși majoritatea sunt mai mici și parțial subterane sau ascunse în spatele clădirilor rezidențiale. În ultimele decenii, chiar și intimidantul Flakturm IV a devenit o parte acceptată a vieții locale, găzduind chiriași precum ateliere de înrămat, un magazin de muzică, studiouri radio și start-up-uri media.

Însă puțin din trecutul întunecat al clădirii este recunoscut în noua sa înfățișare. Există planuri pentru un memorial dedicat victimelor regimului nazist, inclusiv muncitorilor care au construit turnul în doar 300 de zile, majoritatea provenind din lagărul de concentrare Neuengamme din Hamburg.

Flakturm IV în 1945, cu tunurile antiaeriene încă în poziție Foto Alamy

Buncărul Flakturm IV în 1945, cu tunurile antiaeriene pregătite pentru apărare. (Foto FT/Alamy)

O comunitate vibrantă și creativă

Locația buncărului, în cartierul muncitoresc St Pauli, îl face un punct central într-o comunitate vibrantă. St Pauli este cunoscut pentru implicarea sa socială și sprijinul oferit refugiaților și persoanelor fără adăpost. În această zonă, buncărul domină Heiligengeistfeld, un spațiu deschis folosit pentru târguri și evenimente în aer liber, și este vizibil de la stadionul Millerntor al clubului de fotbal St Pauli.

Pe lângă hotel, buncărul găzduiește și alte afaceri creative, inclusiv o sală de box, un club de noapte, un centru de instruire media și o sală de repetiții pentru o orchestră de cameră. În plus, Reverb hotel capitalizează pe pasiunea pentru muzică a orașului, cu 134 de camere în stil industrial chic și un program ambițios de muzică live.

Hotel bunker

Interiorul unuia dintre restaurantele fostului buncăr arată cum se poate transforma un spațiu anost și plin de istorie zbuciumată într-un loc liniștit și relaxant.

O inițiativă remarcabilă

Întregul proiect este creația antreprenorului din Hamburg, profesorul Thomas Matzen, care a preluat în 1993 concesiunea pe 99 de ani a buncărului. În 2019, bugetul inițial pentru noile etaje și grădini era de 35 de milioane de euro; o sumă care a crescut la 100 de milioane de euro, conform managementului hotelului.

Matzen, acum în vârstă de șaptezeci de ani, a recunoscut că investiția sa nu va aduce un profit în timpul vieții sale. Dar chiar și pe măsură ce vegetația începe să crească și să înmoaie colțurile ascuțite ale clădirii, este clar că a creat o nouă destinație pentru oraș.

Un nou Berlin?

Hamburg, cu transformările sale inovatoare, devine rapid un nou centru cultural, atrăgând artiști și muzicieni care caută un mediu creativ și accesibil. Buncărul transformat nu este doar un simbol al acestui spirit de inovație, ci și un testament al capacității orașului de a reimagina și reutiliza trecutul său, oferind în același timp un viitor vibrant pentru locuitorii și vizitatorii săi. Cu numeroase spații culturale, evenimente și o comunitate artistică în creștere, Hamburg devine o destinație tot mai populară pentru cei care caută un oraș plin de viață și creativitate, similar cu Berlinul.