Un medic de 78 de ani spune că și-a redus vârsta biologică cu 20 de ani respectând 4 reguli de aur pentru a rămâne tânăr
Dr. Michael Roizen, un expert în îmbătrânirea sănătoasă și ofițerul șef pentru bunăstare la Cleveland Clinic, susține că și-a redus vârsta biologică cu 20 de ani, ajungând la echivalentul unei persoane de 57,6 ani. Deși nu există un consens asupra modului de măsurare a vârstei biologice, Dr. Roizen își bazează afirmațiile pe riscul redus de deces și dezvoltarea bolilor cronice legate de vârstă, scrie Business Insider.
Principiile de dietă ale Dr. Roizen
Dr. Roizen și-a dezvoltat principiile de dietă bazate pe propriile practici care l-au ajutat să se mențină tânăr și pe care le-a implementat și la Cleveland Clinic. Programul său a ajutat instituția să economisească până la 200 de milioane de dolari anual în costuri medicale pentru cei 101.000 de pacienți angajați.
1. Mănâncă o dietă mediteraneană
Dieta mediteraneană este compusă în principal din alimente integrale, precum fructe și legume, leguminoase, proteine și lactate cu conținut scăzut de grăsimi, limitând consumul de carne roșie, alimente procesate și alcool. Această dietă a fost numită cea mai sănătoasă dietă timp de șapte ani consecutiv de către US News & World Report și este asociată cu o sănătate cardiacă mai bună, pierderea în greutate și o reducere a declinului cognitiv.
Dr. Roizen își ia principalele surse de proteine animale din păstrăv și somon, care sunt bogate în vitamina D și acizi grași omega-3.
2. Mănâncă o masă mare la prânz
Dr. Roizen își ia cea mai mare masă a zilei la prânz și mănâncă foarte puțin la cină, de obicei doar o salată. El spune că nu poate dormi bine după o masă grea și se simte „mult mai rău a doua zi”.
Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Alagoas, Brazilia, a arătat că consumul majorității caloriilor la prânz poate ajuta la prevenirea și tratarea obezității, indiferent de calitatea dietei participanților. Echipa a sugerat că acest mod de alimentație se aliniază mai bine cu ritmurile naturale ale corpului.
3. Restricționează caloriile 5 zile pe lună
Dr. Roizen urmează, de asemenea, Dieta Longevitate dezvoltată de Valter Longo, profesor de gerontologie și director al Institutului de Longevitate de la Universitatea din California de Sud. Această dietă implică restricționarea caloriilor timp de cinci zile pe lună pentru a imita efectele postului și o urmează de șapte ani.
Un studiu realizat de echipa lui Longo a constatat că participanții care au urmat această dietă au avut o reducere a vârstei biologice în medie cu 2,5 ani după trei luni de dietă. Participanții au consumat aproximativ 1.100 de calorii în prima zi și apoi aproximativ 700 de calorii în zilele doi până la cinci.
David Clancy, care studiază biologia îmbătrânirii la Universitatea Lancaster din Marea Britanie, a declarat că această dietă ar putea adăuga trei până la patru ani de viață sănătoasă celor cu IMC, tensiune arterială și zahăr din sânge ridicate. Cu toate acestea, el a recunoscut că dieta este „dificilă” și că ar fi mai ușor de urmat dacă zilele patru și cinci ar fi programate în weekend.
Vezi și: Cum afli vârsta ta reală: diferența dintre cea biologică și din buletin este uimitoare
4. Mănâncă într-o fereastră de 8 ore
Dr. Roizen urmează postul intermitent, mâncând între orele 11:00 și 19:00 în fiecare zi. Deși datele privind impactul postului intermitent asupra longevității nu sunt la fel de solide ca cele privind postul cu restricție calorică, el spune că se simte foarte bine când urmează acest program.
„Până la sfârșitul acelei perioade de 16 ore, mă simt grozav și foarte energic. Dorm mult mai bine și par să am mult mai multă energie,” a spus el.
Deși cercetările privind beneficiile potențiale ale postului intermitent nu sunt concludente, Dr. Roizen este convins de efectele pozitive pe care le are asupra stării sale generale de sănătate și bunăstare.
Prin respectarea acestor patru reguli de aur, Dr. Michael Roizen și-a menținut vigoarea și sănătatea, oferind un exemplu inspirațional pentru cei care doresc să trăiască o viață mai lungă și mai sănătoasă.