Descoperirea celei mai adânci găuri albastre din lume în Mexic: Ce mistere ascunde acest abis uriaș
O echipă de cercetători a descoperit cea mai adâncă gaură albastră din lume, situată în Golful Chetumal, în largul coastei Mexicului. Aceasta, cunoscută sub numele de Taam Ja’, care înseamnă ‘apă adâncă’ în limba mayașă, atinge cel puțin 420 de metri sub nivelul mării – și oamenii de știință nu au ajuns încă la fundul ei.
Ce secrete ascunde gaură albastră
Până de curând, se credea că Taam Ja’ era a doua cea mai mare gaură albastră, însă noile măsurători arată că aceasta depășește recordul anterior deținut de Dragon Hole din China. Sondajele și prelevarea de probe ale găurii albastre Taam Ja’ (TJBH) au fost realizate în septembrie 2021, dar existența sa a fost dezvăluită abia anul trecut.
Estimarea inițială a profunzimii era de 274,4 metri – aproximativ aceeași lungime ca Williams Tower din Houston. De fapt, această estimare anterioară este cu aproape 122 de metri mai mică decât profunzimea confirmată acum, de 420 de metri, echivalentul lungimii Trump Tower din Chicago.
Experții din Chetumal, Mexic, au reușit să obțină măsurători mai precise ale Taam Ja’ în decembrie anul trecut, folosind un profilator CTD (conductivitate, temperatură și adâncime). Acest dispozitiv constă dintr-un set de sonde atașate la un cadru metalic circular, care este coborât prin apă cu ajutorul unui cablu. Anterior, au folosit maparea cu ecou sonor, o tehnică diferită care utilizează pulsuri de unde sonore.
„Pe 6 decembrie 2023, a fost efectuată o expediție de scufundări pentru a identifica condițiile de mediu predominante în TJBH”, afirmă echipa într-un nou studiu, publicat în Frontiers in Marine Science.
„Înregistrările profilatorului CTD în TJBH au depășit 420 de metri sub nivelul mării, fără a atinge fundul, stabilind TJBH ca fiind cea mai adâncă gaură albastră cunoscută la nivel global. Confirmarea adâncimii maxime nu a fost posibilă din cauza limitărilor instrumentale în timpul expedițiilor științifice din 2021, necesitând explorări și analize suplimentare”.
Ce spun cercetătorii
Conform Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice, găurile albastre sunt similare cu dolinele de pe uscat, dar sunt umplute cu apă, astfel încât vasele oceanice pot trece pe deasupra lor. Acestea găzduiesc comunități biologice diverse, pline de viață marină, inclusiv corali, bureți, moluște, țestoase marine, rechini și multe altele. Totuși, se știe puțin despre ele din cauza accesibilității reduse și a „distribuției și abundenței necunoscute”.
Găurile albastre au fost populare printre scafandrii curajoși, deși încercările de a le traversa adâncimile s-au dovedit fatale. Cercetătorii spun că încă există „mistere ascunse în TJBH” și îndeamnă la „explorări suplimentare, monitorizare și cercetări științifice”.
Taam Ja’ a detronat Dragon Hole din China, cunoscută local ca Longdong, situată în sud-estul Insulei Hainan. Dragon Hole are o adâncime de 300,89 metri – fiind doar cu aproximativ 30 de picioare mai scurtă decât zgârie-noriul The Shard din Londra.
Între timp, Marea Gaură Albastră din largul coastei Belize din America Centrală – descrisă drept unul dintre cele mai bune locuri de scufundare din lume de către exploratorul francez Jacques Cousteau – are o adâncime de 407 picioare (120 de metri). O echipă de exploratori, inclusiv miliardarul Sir Richard Branson, a condus o expediție în Marea Gaură Albastră în 2018. Branson a observat sticle de plastic pe fundul găurii, precum și un „cimitir de scoici” creat de mii de moluște căzând în prăpastie.
Alte găuri albastre notabile sunt Dean’s Blue Hole din Bahamas (aproximativ 202 metri) și Dahab Blue Hole din Egipt (130 de metri).