10 iun. 2024 | 15:00

Aceste ruine scufundate arată stilurile de viață ale celor bogați și faimoși din Roma antică FOTO

ACTUALITATE
Aceste ruine scufundate arată stilurile de viață ale celor bogați și faimoși din Roma antică FOTO

Cu multe secole în urmă, acesta era pavilionul unei vile unde bogații și faimoșii Romei se relaxau și beau vin, admirând Marea Mediterană. Pe măsură ce anii au trecut, structura a fost înghițită de valuri și continuă să rămână ascunsă acolo până în zilele noastre.

Ruinele scufundate pot fi găsite pe coasta Campo di Mare din Cerveteri, la o scurtă distanță de capitala Italiei, Roma. Acestea constau într-o structură circulară cu un diametru de aproximativ 50 de metri, formată din două ziduri groase de aproximativ trei metri distanță unul de celălalt. Printre ruine, există și o podea remarcabil de bine conservată, realizată din „opus spicatum”, un tip de zidărie folosit în vremurile romane, unde cărămizile sunt așezate în model de spic de grâu.

Restaurare și descoperiri arheologice

Folosind scafandri și drone, ruinele scufundate au fost recent supuse unui proiect de restaurare de către Superintendența de Arheologie, Arte Frumoase și Peisaj pentru provincia Viterbo și Etruria de Sud, un departament al guvernului local, împreună cu CSR Cultural Property Restoration, o companie privată.

Ruinele circulare erau probabil cândva un pavilion de pe malul mării atașat unei vile romane, care de atunci a fost pierdut în timp. Credit imagine: Superintendența de Arheologie, Arte Frumoase și Peisaj pentru provincia Viterbo și Etruria de Sud

Comentând asupra ruinelor, autoritatea guvernamentală a spus că acestea aparțineau unui pavilion „extrem de elegant” atașat unei vile grandioase, cel mai probabil deținută de un membru bogat al aristocrației romane. În zilele Imperiului Roman, casa era situată de-a lungul Via Aurelia, una dintre principalele artere care duceau direct la capitală.

Se crede că ruinele vilei sunt probabil îngropate sub nisip de-a lungul coastei, dar acestea nu au fost încă descoperite. După acest proiect de renovare, echipa speră să realizeze cercetări geofizice ale sitului, care ar putea dezvălui mai multe rămășițe ce nu sunt încă vizibile cu ochiul liber. Prin colectarea acestor dovezi, se va ajuta la susținerea cazului că situl merită protecție și conservare.

Importanța istorică a Cerveteri

Cerveteri a avut perioada sa de glorie în era civilizației etrusce, o cultură care a înflorit în Italia centrală între secolele VIII și III î.Hr., până când a fost cucerită sau asimilată de puterea în creștere a Romei.

Printre numeroasele rămășițe etrusce și romane din oraș, acesta găzduiește cea mai mare necropolă antică din Mediterană, utilizată din secolul al IX-lea până în secolul I î.Hr. Cunoscuta sub numele de Banditaccia, UNESCO descrie acest sit ca având „mii de morminte organizate într-un plan asemănător unui oraș, cu străzi, piețe mici și cartiere”.

Aceste descoperiri nu doar că ne oferă o fereastră către viața celor bogați și influenți din Roma antică, dar subliniază și importanța conservării patrimoniului nostru cultural și istoric pentru generațiile viitoare.