24 mai 2024 | 08:45

A apărut o nouă rasă de pisici. De ce sunt speciale, ce spun oamenii de știință despre simpaticele blănoase

ACTUALITATE
A apărut o nouă rasă de pisici. De ce sunt speciale, ce spun oamenii de știință despre simpaticele blănoase

În Finlanda, în 2007, a apărut o nouă rasă de pisici, care arată ca și cum cartușul negru de la imprimantă s-ar fi terminat.

Denumite după un tip de lemn dulce popular în țară, oamenii de știință au descoperit acum baza genetică pentru aceste pisici unice.

Ce este unic la aceste pisici

Ele împărtășesc multe din aceleași caracteristici ca pisicile alb cu negru, cu piept, burtă și labe albe, deși blana a fost observată și la pisicile tabby și pisicile tortoiseshell.

Blana de pe spate spate, pe de altă parte, are un efect cu umbre, cu colorația neagră la baza firului de păr, care se estompează treptat în alb la vârfuri.

Într-un nou studiu, o echipă de oameni de știință a denumit aceste particularități salmiak, o trăsătură observabilă cu o bază genetică, datorită asemănării sale în culoare cu varianta sărată a lemnului dulce des întâlnit în Finlanda, și a încercat să descopere cauza sa moleculară.

Mutațiile nu par să existe

În momentul în care echipa a căutat variantele ADN-ului pisicilor care afectează în mod tipic colorarea blană albă, aceste mutații clasice nu au fost găsite.

Nemaiîntâlnindu-se cu situația, echipa de la Universitatea din Helsinki a cerut ajutorul publicului în căutarea altor pisici licorice pentru a le analiza.

De data aceasta, s-au concentrat pe gena KIT, ale cărei variante sunt adesea asociate cu diferite modele de blană albă la multe animale.

După ce au efectuat secvențierea întregului genom la două pisici, din nou, nu au fost găsite variante semnificative în genă.

Cu toate acestea, a existat o mutație în avalul acesteia, una destul de mare, de fapt, deoarece aproximativ 95.000 de perechi de baze care alcătuiesc ADN-ul au fost șterse.

Găsită în ambele pisici testate, aceasta este o mutație care cu siguranță ar putea influența expresia genei KIT și, ca urmare, ar putea duce la modelul distinctiv al blănii.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele