23 mai 2024 | 14:30

Avertismentul BNR depre economia românească. ”Ideea că România poate crește cu orice ritm este un fals”

ACTUALITATE
Avertismentul BNR depre economia românească. ”Ideea că România poate crește cu orice ritm este un fals”

România nu mai poate susține ritmurile de creștere economică de 5-7% care au caracterizat perioadele anterioare, potrivit avertismentului dat de Valentin Lazea, economistul-șef al BNR.

La conferința „Drumul României spre excelență prin aderarea la Elita OECD”, organizată de Asociația Analiștilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), Lazea a subliniat că potențialul de creștere economică al României este acum de doar 3,5-4%.

Factori limitativi pentru creșterea economică

Valentin Lazea, economistul-șef al BNR spune că România nu mai poate crește cu 5-7%.

„O țară cu venituri mari, cum este clasificată România de OECD, nu mai poate crește cu 5-7% oricât am vrea. Ce era posibil din 2001 în 2010, creșteri de 5-6%, erau posibile la nivelul nostru de atunci de dezvoltare. Din 2010 în 2020 era posibil să creștem cu 4,5-5%. Acum, potențialul este 3,5-4%. Nu se înțelege acest lucru și se ia ca un dat că trebuie să creștem cu 7%”, a explicat Lazea.

Valentin Lazea a evidențiat cei trei factori principali care compun PIB-ul potențial: capitalul, forța de muncă și productivitatea. În ceea ce privește forța de muncă, România se confruntă cu probleme majore în zonele de demografie, educație, participare a forței de muncă și migrație. „Forța de muncă este foarte limitată. Poți avea capital și activitate crescută, dar ești limitat de acest factor. Principala problemă a angajatorului român astăzi este că trebuie să plătească mai mulți bani decât produce muncitorul respectiv”, a adăugat Lazea.

Impactul nivelului de dezvoltare asupra creșterii economice

La nivelul actual de dezvoltare economică, România este clasificată drept o țară cu venituri mari (high income country), alături de alte 34 de state din cele 38 de membre OECD. Totuși, doar 21 dintre aceste țări sunt democrații depline, în timp ce România, alături de Polonia, Cehia și Ungaria, se încadrează în categoria democrațiilor imperfecte. Mexic și Turcia sunt considerate regimuri hibride.

„Ideea că România poate crește cu orice ritm este un fals. Trebuie să înțelegem că potențialul nostru de creștere este determinat de factori structurali care nu pot fi ignorați. O creștere economică sustenabilă necesită o abordare realistă și bine fundamentată, care să țină cont de limitările și oportunitățile specifice economiei noastre”, a concluzionat Lazea.

În concluzie, pentru a atinge un potențial de creștere economică de 3,5-4%, România trebuie să abordeze cu seriozitate problemele structurale existente și să investească în educație, infrastructură și inovație. Doar astfel poate fi asigurată o dezvoltare economică sustenabilă și pe termen lung, în conformitate cu realitățile și potențialul actual al țării.