Modul inovator prin care-ți micșorezi factura la curent: Cărămizi sustenabile din sticlă reciclată și cenușă
Un nou tip de cărămizi aduce beneficii duble: ajută clădirile să economisească energie, în timp ce reduce cantitatea de deșeuri deja existente.
Inovație în construcții
Mai exact, inginerii de la Universitatea RMIT din Australia, în colaborare cu Visy, cea mai mare companie australiană din domeniul reciclării, au utilizat deșeuri din sticlă și cenușă în compoziția cărămizilor lor, rezultând un produs cu proprietăți superioare față de cărămizile obișnuite în materie de izolare termică.
Argila tradițională folosită la fabricarea cărămizilor a fost înlocuită cu sticlă și cenușă, furnizate de Visy, în proporție de minimum 35%. Sticla reciclată, provenită sub formă de particule mai mici de 3 milimetri de la centrele de reciclare, și cenușa rezultată în urma incinerării materialelor neutilizabile au fost componentele cheie ale acestor cărămizi inovatoare.
Testele au demonstrat că utilizarea noilor cărămizi în construcția unei clădiri pe un singur nivel poate duce la reducerea facturilor la energie cu până la 5% în comparație cu cărămizile standard.
Poluarea, la niveluri îngrijorătoare
Echipa de la RMIT intenționează să comercializeze cărămizile prin creșterea capacității de producție în colaborare cu producătorii de cărămizi din Melbourne. Această inovație nu numai că contribuie la economisirea energiei, dar și la reducerea emisiilor dăunătoare asociate cu producția de cărămizi tradiționale.
Aceasta nu este singura inițiativă de reciclare și inovare în construcții. În trecut, cercetătorii de la aceeași universitate au dezvoltat metode de utilizare a chiștocurilor pentru a crea un nou tip de asfalt, rezistent la trafic greu și cu o conductivitate termică mai mică. De asemenea, companii precum MacRebur transformă plasticul în granule care sunt folosite în compoziția asfaltului, contribuind la crearea de șosele durabile și eficiente energetic. Aceste eforturi arată că reciclarea și inovarea sunt cheia pentru un viitor mai sustenabil în industria construcțiilor.
Poluarea globală este una dintre cele mai mari provocări ale secolului XXI, având impact devastator asupra mediului și sănătății umane. De la emisiile industriale și vehiculele cu combustibil fosil până la defrișarea pădurilor și plasticul în oceane, multiplele surse de poluare contribuie la schimbările climatice, pierderea biodiversității și afectarea ecosistemelor terestre și marine.
Poluarea globală nu cunoaște granițe, iar efectele sale se resimt la nivel global, amplificând probleme precum încălzirea globală, topirea ghețarilor și creșterea nivelului mărilor. Combaterea acestei probleme complexe necesită eforturi concertate la nivel global, prin adoptarea unor politici și tehnologii durabile, reducerea consumului excesiv și promovarea unei gestionări responsabile a resurselor naturale.