03 apr. 2024 | 17:13

Descoperire majoră în domeniul nanodispozitivelor: Cercetătorii au reușit să producă energie din aer

ACTUALITATE
Descoperire majoră în domeniul nanodispozitivelor: Cercetătorii au reușit să producă energie din aer

Descoperire majoră în domeniul nanodispozitivelor: cercetătorii reușesc să producă energie din aerul înconjurător, contrazicând orice știam până acum. Mai mult, acestea ar putea fi folosite simultan pentru purificarea apei și generarea electricității.

Doi cercetători de la Laboratorul Elvețian de Nanotehnologie pentru Tehnologii Energetice din Școala de Inginerie par să fi găsit o modalitate de a produce în același timp apă curată și electricitate curată, fără nicio poluare.

Energie curată

Giulia Tagliabue, șefa laboratorului, și Tarique Anwar, un student la doctorat, și-au concentrat cercetarea asupra efectelor hidrovoltaice, care pot utiliza puterea evaporării pentru a furniza un flux continuu de energie, în vederea recoltării electricității folosind nanodispozitive specializate.

În termeni mai puțin tehnici: este o modalitate de a crea energie curată folosind puterea evaporării. Cercetătorii sunt interesați de aceasta datorită modului prietenos cu planeta.

„În comparație cu producția de electricitate prin combustibili fosili, efectele hidrovoltaice, cum ar fi potențialul de evaporare, nu emit nici dioxid de carbon, nici alte substanțe nocive, cum ar fi oxidul de azot și materialele particulare”, au scris autorii unui studiu, publicat în revista științifică Joule.

„În plus, poate converti căldura latentă de calitate scăzută din mediul ambiant în energie electrică de calitate înaltă, oferind o modalitate de a încetini încălzirea globală fără a renunța la cererea noastră de energie”.

Ce au descoperit cercetătorii

Ceea ce au adăugat Tagliabue și Anwar la această discuție, cel mai important, este descoperirea lor că dispozitivele hidrovoltaice pot fi folosite cu aproape orice tip de apă – nu numai cu apă purificată, așa cum se credea anterior.

„Am făcut o descoperire majoră: că dispozitivele hidrovoltaice pot funcționa pe o gamă largă de salinități, contrazicând înțelegerea anterioară conform căreia era necesară apă foarte purificată pentru cea mai bună performanță”, a declarat Tagliabue.

Implicațiile acestei descoperiri sunt că dispozitivele hidrovoltaice ar putea funcționa teoretic oriunde există apă sau umiditate și pentru o varietate largă de scopuri. ScienceDaily a speculat că acestea ar putea fi folosite pentru tot, de la senzori la dispozitive de fitness purtabile.

Mai mult, acestea ar putea fi folosite simultan pentru purificarea apei și generarea electricității. Acest lucru ar putea fi în special o veste bună pentru cei 1,1 miliarde de oameni din întreaga lume care nu au acces la apă potabilă curată și cei 775 de milioane de oameni care nu au acces la electricitate.