Se formează un nou continent. Ce spun cercetătorii despre planeta noastră în schimbare
Cu aproximativ 200 de milioane de ani în urmă, ultimul continent al Pământului, Pangea, a început să se despartă. Procesul de plăci tectonice este departe de a fi terminat, existând mai multe modele sugerate cu privire la felul în care va arăta lumea noastră în viitor.
Noile tehnologii au demonstrat teoriile oamenilor de știință
Plăcile tectonice au fost descoperite relativ recent. Cu toate că meteorologul german Alfred Wegner a propus pentru prima dată deriva continentală în 1912 și a presupus că continentele au fost odată unite într-un supercontinent pe care l-a numit Pangea, abia în anii 1960 a apărut tehnologia care să certifice descoperirea.
Între timp, oamenii de știință au elaborat modele ale plăcilor tectonice, integrând date noi ecuației.
Una dintre echipele care au analizat modul în care mareele sunt afectate de mișcarea plăcilor tectonice a produs un astfel de model care arată un posibil supercontinent în viitorul Pământului.
Modelele nu sunt în general făcute pentru găsirea formei viitoarelor continente ale Pământului, cât de interesant ar fi să le vedem, ci ne vorbesc despre realitatea Pământului de acum.
„Probabil nu înseamnă nimic pentru oameni acum”, a explicat oceanograful Mattias Green de la Școala de Științe Oceanografice din Bangor University din Menai Bridge, Marea Britanie,totodată autorul principal al studiului, într-o declarație pe care a făcut-o în anul 2016.
„Dar acest lucru îmbunătățește înțelegerea noastră în ceea ce privește interacțiunile dintre plăcile tectonice, sistemul climatic al Pământului, oceanele sale și chiar modul în care evoluția vieții este, cel puțin într-o anumită măsură, condusă de acest proces de maree”, a mai spus acesta.
Pământul trece printr-o perioadă intensă, cum influențează asta formarea unui nou continent
Cercetătorii au constatat că Pământul trece în prezent printr-o perioadă de energie mareică foarte puternică, care va dura aproximativ 20 de milioane de ani.
Pe măsură ce următorul supercontinent se va forma, bazinele oceanice vor forma, la rândul lor, un singur corp masiv de apă. Acest corp de apă va avea o energie mareică scăzută, conducând la valuri mai mici și la o amestecare mai redusă a nutrienților.
Ca rezultat, fundul oceanului probabil că va deveni lipsit de oxigen și fără viață, ceea ce diminuează din farmecul animației interesante.