13 mai 2024 | 18:39

Și-a pierdut vocea la 21 de ani, dar inteligența artificială o ajută să vorbească. Aplicația de telefon care ”i-a redat” glasul

ACTUALITATE
Și-a pierdut vocea la 21 de ani, dar inteligența artificială o ajută să vorbească. Aplicația de telefon care ”i-a redat” glasul

Lexi Bogan, o tânără de 21 de ani, a regăsit o fărâmă din identitatea sa pierdută datorită progreselor în domeniul inteligenței artificiale.

După ce a pierdut capacitatea de a vorbi în urma unei operații pe creier pentru a îndepărta o tumoră amenințătoare de viață, Lexi a fost printre primii care au beneficiat de pe urma unei tehnologii revoluționare de clonare vocală dezvoltată de OpenAI.

O voce pierdută și regăsită

În august, după ce medicii i-au îndepărtat tubul de respirație, Lexi a descoperit că avea dificultăți în a înghiți și putea abia să spună „bună” părinților săi. Deși terapia vorbirii i-a ajutat în recuperare, vocea sa a rămas grav afectată, făcându-i dificilă comunicarea clară cu prietenii, străinii și chiar membrii familiei. Totuși, în aprilie, Lexi și-a „recăpătat” vocea: nu cea reală, ci o clonă vocală generată prin inteligență artificială, pe care o poate folosi prin intermediul unei aplicații de pe telefon. Această voce sintetică, antrenată pe baza unei înregistrări video de 15 secunde din adolescența ei, poate acum să exprime aproape orice dorește Lexi.

Aplicația care transformă textul în vorbire

Cu ajutorul aplicației, Lexi poate tasta câteva cuvinte sau propoziții, iar aplicația le va citi cu vocea sa digitală. Aceasta a fost folosită chiar și pentru a comanda la Starbucks, demonstrând eficiența și realismul vocii recreate. „Bună, aș dori un espresso cu gheață și lapte de ovăz cu zahăr brun”, a comandat Lexi, demonstrând utilitatea practică a tehnologiei.

dims voce recuperată de doctori

Implicațiile și riscurile tehnologiei

Deși tehnologia de clonare vocală oferă beneficii semnificative, experții avertizează și asupra potențialelor riscuri, cum ar fi amplificarea escrocheriilor telefonice sau perturbarea alegerilor democratice. Utilizarea neautorizată a vocii unei persoane pentru a recrea declarații pe care nu le-a făcut niciodată este o preocupare majoră în era deepfake-urilor​​.

Inovația care aduce speranță

Echipa de medici de la grupul spitalicesc Lifespan din Rhode Island, inclusiv Dr. Rohaid Ali și Dr. Fatima Mirza, au văzut în Lexi o oportunitate de a testa această tehnologie, oferindu-i o șansă de a-și recâștiga o parte din autonomia pierdută. Tehnologia a fost adaptată pentru a fi utilizată responsabil, cu consimțământul continuu al celor implicați, asigurându-se că nu este utilizată în contexte politice sau alte scopuri neetice.

Un viitor mai luminos

Pentru Lexi și mulți alții care se confruntă cu dificultăți de vorbire, această tehnologie oferă nu doar o modalitate de a comunica, ci și o fereastră spre normalitate și participare socială activă. Deși drumul spre recuperare completă este încă lung, această inovație le permite să-și regăsească vocea și, într-un fel, identitatea pierdută

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele