13 mai 2024 | 16:05

Gardul cu vecinul e motiv de ceartă? Cine are obligația să îl întrețină, tu sau el ori plătiți amândoi?

ACTUALITATE
Gardul cu vecinul e motiv de ceartă? Cine are obligația să îl întrețină, tu sau el ori plătiți amândoi?

Pentru cei care locuiesc la curte, și au vecini, legislația în vigoare, Codul Civil, are anumite reglementări clare, inclusiv în cazul în care gardul cu vecinul e motiv de ceartă. Conform legislației, este specificat clar cine are obligația să îl întrețină, tu sau el, ori plătiți amândoi.

Ce se întâmplă când gardul cu vecinul e motiv de ceartă?

După cum bine se știe, în Codul Civil există anumite texte de lege care specifică în mod clar când și cum vecinul poate să-și îngrădească proprietatea.

Deși nu este cu titul obligatoriu, la articolul 561 din Codul Civil, se specifică faptul că un proprietar are dreptul de  a-și îngrădi proprietatea.

Tot în legislația în vigoare, de data asta la articolul 662 din noul Cod Civil, apare termenul de obligație al unuia dintre proprietari de avea despărțituri comune. În același context, în baza aceluaiși articol, vecinul te poate obliga să contribui la construirea unui gard despărțitor, mai spune legea.

Legea stabilește cine are obligația să îl întrețină

Odată construit gardul cu vecinul, sau despărțitura comună, dar fără să depășească înălțimea prevăzută de lege, și anume 2 metri, noul Cod Civil, la articolul 663 stabilește și cine are obligația să îl întrețină.

În baza acestui articol, ambii proprietari vor suporta cheltuielile cu întreținerea spațiul despărțitor dintre cele două proprietăți, așa cum este prevăzut la alineatul (1) din articolul menționat:

„Articolul 663 Cheltuielile de întretinere și reparare a despărțiturilor comune:
(1) Coproprietarii sunt tinuti să suporte cheltuielile ocazionate de întretinerea și repararea despărțiturii comune, proporțional cu dreptul fiecăruia.”

În cadrul aceleiași legi, la alineatul (2), apare și o derogare de la aceste obligații, precizându-se și care sunt condțiile în care unul din proprietari poate să nu participe la cheltuielile de întreținere:

„(2) Cu toate acestea, fiecare coproprietar poate să nu participe la cheltuielile de întreținere și reparare, renuntând la dreptul său de proprietate asupra despărțiturii comune, dispozițiile în materie de carte funciară fiind aplicabile.

Coproprietarul nu va putea fi apărat de a participa la cheltuieli, în cazul în care are o constructie sprijinită de zidul comun ori în cazul în care trage un alt folos din exploatarea despărțiturii comune.”

Întreținerea se face proporțional cu dreptul fiecărui proprietar

Deși situația este una care poate fi soluționată ușor, conform legislației în vigoare, în cadrul aceluiași text de lege mai există anumite prevederi. Aceste prevederi sunt regăsite la articolul 647, alineatul (3) din noul Cod Civil.

Aceste noi adăugiri la lege precizează că respectivele cheltuieli vor fi suportate de cei doi coproprietari, dar numai proporțional cu dreptul fiecăruia, stabilit ca urmare a mărimii cotelor-parte din dreptul de proprietate asupra cosntrucției de despărțire a celor 2 proprietăți.