01 mai 2024 | 13:59

30 de ani de la moartea lui Aryton Senna. Marele pilot de F1 și-a presimțit tragicul destin

SPORT
30 de ani de la moartea lui Aryton Senna. Marele pilot de F1 și-a presimțit tragicul destin

Ayrton Senna reprezintă pentru mulți dintre iubitorii Formulei 1 cel mai mare pilot care a concurat vreodată în campionatul mondial. În urmă cu 30 de ani, pe 1 mai 1994, brazilianul pierdea cursa cu viața în urma unui accident teribil suferit pe circuitul de la Imola. Avea 34 de ani.

Ayrton Senna, unul dintre cei mai mari piloți din F1

Ayrton Senna, născut pe 21 martie 1960, a fost un pilot brazilian de Formula 1, triplu campion mondial în 1988, 1990 și 1991, toate titlurile fiind câștigate cu McLaren și Honda. Însă, aventura lui s-a încheiat tragic la Marele Premiu al statului San Marino de la Imola, în virajul Tamburello din cel de-al șaptelea tur, câns s-a izbit de zidul de beton, la viteza de 218 km/h.

Ayrton Senna avea toate motivele să renunţe să mai participe la cursa de pe circuitul de la Imola, așa cum, de altfel, îi promisese iubitei sale. Barichello avuse un accident teribil vineri, Roland Ratzenberger murise pe pistă sîmbătă, în timpul sesiunii de calificări. Nici așa nu a rezistat tentației de a concura, deși se urca într-o maşină Williams în care n-avea încredere. A urmat cursa şi cea mai urâtă zi din istoria F1.

  • Ayrton Senna a obţinut 41 de victorii şi 65 de pole position în 162 de Grand Prix-uri,
30 de ani de la mortea lui Aryton Senna. Marele pilot de F1 și-a presimțit tragicul destin

Portretul Ayrton Senna / Foto: Profimedia

Povestea din spatele tragicului accident

În momentul impactului, monopostul avea 218 km/h, dar Ayrton Senna n-a avut nici o vînătaie, nici un os rupt. Moartea pilotul brazilian a fost cauzată de o bucată care s-a desprins din mașină, i-a perforat cască și i-a provocat fracturi craniene, o ruptură a arterei temorale și leziuni ale creierului.

Vezi și: Imagini teribile în cursa de 500 de mile de la Indianapolis, roata mașinii a ajuns în tribune. Cum s-a văzut accidentul din cockpitul pilotului – VIDEO

Doctorului Sid Watkins, cel care s-a ocupat de Senna la câteva secunde după accident, îi spusese pilotului cu câteva ore înainte de accidentul fatal să se retragă, să nu mai participe la nicio cursă, dar brazilianul nu l-a ascultat. Acesta a făcut o mărturisire emoționantă.

”După ce l-am scos pe Senna din maşină încă mai respira. I-am testat reacţiile şi mi-am dat seama că nu mai are activitate cerebrală. Nu sunt un om religios, dar am observat că trupul lui Senna s-a relaxat la un moment dat şi atunci mi-am dat seama că spiritul său părăsise corpul”, mărturisea doctorul în urmă cu câțiva ani.

Și-a prevestit mortea

Brazilianul a presimţit parcă ce urma să se întâmple. În dimineața cursei, Senna a vorbit de două ori la telefon cu cel care îi fusese adversar pe pistă, francezul Alain Prost. Acesta era comentator pentru televiziunea franceză și i-a spus, printre altele, că îi este frică să concureze. În cele din urmă, a decis să intre pe circuit. Și s-a izbit de parapeții de la Imola.

În urmă cu cinci ani, el chiar încercase să mute zidul de sprijin mai în spate, dar poziționarea râului Santerno nu i-a permis să pună în practică această idee.

Vezi și: Calvar pentru piloți la Marele Premiu de Formula 1 din Qatar. Unii au vomitat, alții au leșinat: ”A fost ca în iad”

30 de ani de la mortea lui Aryton Senna. Marele pilot de F1 și-a presimțit tragicul destin

Ayrton Senna.

Brazilianul a ajuns în comă la un spital din Bologna, cu multiple leziuni şi lovituri la cap, a intrat în operaţie, dar, în cele din urmă, a decedat. Doar 34 de ani avea Aryton Senna în momentul decesului. El este înmormântat în Sao Paolo, la cimitirul Morumbi. Potrivit estimărilor, trei milioane de oameni au ieșit în stradă pentru a-l conduce pe ultimul drum pe legendarul pilot.

Câteva zeci de fani ai Formulei 1 i-au adus un tribut lui Senna, astăzi, 1 mai. Au mers la circuitul de la Imola, au adus flori și au prins lumânări la statuia ridicată pentru fostul pilot.

Ayrton Senna avea un motto celebru după care se ghida: ”Să fii al doilea, înseamnă să fii primul dintre cei care pierd”. De aceea, a vrut să fie mereu cel mai bun.

Cu o experiență considerabilă în domenii precum sport și actualitate, Betrice Dumitru s-a alăturat echipei noastre în anul 2021. A absolvit Facutatea de Jurnalism și mai multe cursuri pentru ... vezi toate articolele