02 mai 2024 | 21:32

Locul total interzis pentru oamenii obișnuiți, de ce nu are voie nimeni să calce aici. Misterul insulei Hashima din Japonia

VIDEO ACTUALITATE

Insula Hashima, cunoscută și sub numele de Gunkanjima sau  chiar Insula Nava de Război, este o mică „bucată de pământ” abandonată situată în Marea Japoniei, la aproximativ 15 kilometri de orașul Nagasaki care, la rândul său, are suficientă istorie în spate.

Această insulă compactă, acoperită în întregime de structuri de beton, a fost locuită intens în perioada industrializării Japoniei, dar în prezent este un loc interzis accesului publicului.

Motivele pentru această interdicție ne demonstrează, fără niciun dubiu, o istorie plină de tragedii umane și degradare industrială.

Misterul insulei Hashima, din Japonia. De ce nu au voie oamenii să calce aici

Misterul insulei Hashima din Japonia – vedere de pe mare

Istoria insulei Hashima

Insula Hashima a devenit cunoscută pentru prima dată în secolul al XIX-lea, când a fost descoperită că este bogată în cărbuni de către britanici.

În anii 1880, compania japoneză Mitsubishi a început exploatarea cărbunelui de pe insulă și a construit structuri pentru a adăposti muncitorii și familiile acestora.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, muncitorii coreeni și chinezi au fost aduși forțat pe insulă pentru a munci în condiții inumane în minele de cărbune.

Imediat după încheierea războiului, exploatarea cărbunelui a atins cote maxime, mai ales în anii ’50, când populația insulei a atins peste 5.000 de locuitori, ceea ce a făcut ca Hashima să devină unul dintre cele mai dens populate locuri de pe planetă.

Misterul insulei Hashima, din Japonia. De ce nu au voie oamenii să calce aici

Misterul insulei Hashima din Japonia – perspectivă

Cu toate acestea, odată cu trecerea timpului și cu creșterea popularității petrolului ca sursă principală de energie, industria cărbunelui a început să declinieze rapid.

Astfel, în anul 1974, minele de pe insulă au fost închise, iar locuitorii au fost evacuați.

Din păcate, în zilele noastre, insula Hashima se prezintă mai degrabă un peisaj post-apocaliptic, cu structuri de beton abandonate care zac efectiv în ruină, supuse eroziunii și condițiilor meteorologice extreme.

Clădirile înalte, construite destul de aproape una de alta pentru a economisi spațiu, au fost afectate de coroziunea și ruginirea metalelor, făcându-le nesigure pentru vizitatori.

Există riscuri semnificative de prăbușire a structurilor, precum și de expunere la substanțe toxice și la materiale periculoase lăsate în urmă de industria minieră.

Patrimoniul mondial și importanța culturală

În 2015, insula Hashima a fost inclusă în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, ca parte a „Siturilor industriale din epoca Meiji: Metalurgia, Siderurgia și Minereurile Japoniei”.

Această recunoaștere a patrimoniului său industrial și cultural subliniază importanța istorică a insulei și a contribuției sale la dezvoltarea industrială a Japoniei.

Cu toate acestea, accesul publicului la insulă este restricționat din motive cât se poate de evidente care țin de siguranță și de conservare.

Misterul insulei Hashima, din Japonia. De ce nu au voie oamenii să calce aici 3

Misterul insulei Hashima din Japonia – clădire abandonată

Interdicția accesului la insula Hashima, în vigoare chiar și în zilele noastre

Interdicția accesului la insula Hashima a generat dezbateri aprinse în Japonia cu privire la responsabilitatea guvernului și a autorităților locale în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural.

Există voci care susțin că restricțiile de acces sunt excesive și că ar trebui să se găsească modalități de a permite vizitarea în siguranță a insulei, în scopuri educaționale și de conservare.

Cu toate acestea, până în prezent, autoritățile japoneze continuă să mențină insula închisă pentru accesul publicului, iar asta pe bună dreptate, de vreme ce clădirile pot prezenta un real pericol pentru oricine se încumetă să pună piciorul pe această insulă.

Evident, insula Hashima este un loc încărcat de istorie și semnificație culturală, dar și de pericole și controverse, astfel că cel mai bine ar fi să stai departe de ea, dacă se întâmplă să vizitezi curând japonia.

Deși recunoașterea sa ca patrimoniu mondial subliniază importanța sa istorică, accesul interzis publicului reflectă preocupările cu privire la siguranța și conservarea structurilor abandonate și la riscurile asociate cu vizitarea acestui loc, iar aici ar trebui mereu să existe un echilibru, iar turiștii să înțeleagă că anumite reguli sunt făcute întocmai pentru a fi respectate, nu încălcate.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele