Invenția românească ce ar putea salva vieți: Drona semiautonomă ce poate revoluționa salvarea victimelor
Andrei Geru, un student de 21 de ani de la Facultatea de Inginerie din Galați, a dezvoltat un program inovator care ar putea schimba modul în care dronele sunt folosite în operațiunile de salvare.
Cum funcționează inovația lui Andrei Geru
Programul, instalat pe minicamerele de luat vederi ale dronelor, permite acestora să evite automat obstacolele întâlnite în timpul zborului. Salvatorii ar putea astfel să folosească dronele pentru a ajunge în locuri precum pădurile, unde accesul este dificil în prezent.
Programul creat de Andrei permite dronei să devină semiautonome, evitând copacii și alte obstacole pe care le întâlnesc în cale. Odată direcționate către o victimă a unui accident într-o zonă greu accesibilă, dronele pot ocoli singure obstacolele cu ajutorul acestui soft. Această inovație ar putea face posibilă localizarea și salvarea rapidă a persoanelor aflate în pericol în zone izolate sau dificil accesibile.
„Drona este dirijată prin telecomandă către victima unui accident petrecut în pădure. Când întâlnește un obstacol, îl ocolește singură cu ajutorul unui soft instalat în microcalculatorul minicamerei de luat vederi instalată pe dronă și care permite operatorului să localizeze persoanele aflate în pericol”, a explicat Andrei pentru Adevărul.
Dronele salvează vieți
Softul creat de Andrei a trecut cu succes testele în laborator și urmează să fie supus unor teste pe teren, într-o pădure, pentru a verifica funcționarea sa în condiții reale. Andrei lucrează în prezent la îmbunătățirea semnalului transmis de telecomanda dronei, pentru a asigura o comunicare mai bună între operator și aparatul de zbor.
Această inovație reprezintă un pas important în direcția utilizării tehnologiei pentru scopuri umanitare și de salvare a vieților în situații de urgență.
„Capsula medicală va avea în interior material metalic și va fi controlată din exterior printr-un dispozitiv magnetic după un anumit tipar. În plus, capsula medicală va avea și un microactuator (nr. servomecanism microscopic), pe românește, o codiță, ce va fi acționată magnetic de același dispozitiv magnetic”, a explicat studentul, conform aceleiași surse.
De asemenea, un bărbat din Suedia trăiește astăzi datorită — parțial — unei drone. Bătrânul de 71 de ani a suferit un atac de cord în timp ce dădea zăpada în decembrie și a fost resuscitat de un medic din apropiere după ce o dronă a adus un defibrilator, a informat Everdrone.