11 apr. 2024 | 13:45

Cel mai precis ceas din toate timpurile. Pierde o singură secundă la 40 de miliarde de ani

ACTUALITATE
Cel mai precis ceas din toate timpurile. Pierde o singură secundă la 40 de miliarde de ani

Măsurarea precisă a timpului a stabilit un nou record. Cercetătorii au creat un ceas cu o incertitudine de aproximativ 8 părți la zece miliarde de miliarde.

Acest ceas are pierderi încredibil de mici

Acest nivel de precizie este atât de incredibil de mic încât i-ar lua ceasului puțin mai puțin de trei ori vârsta universului pentru a pierde o singură secundă, adică 39,15 miliarde de ani pentru a fi exact.

Soarele ar putea trăi și muri de patru ori și acest ceas tot ar pierde doar o singură secundă.

Dispozitivul este cunoscut sub numele de ceas optic de tip grilă, descris într-un document care încă nu a trecut prin revizuirea altor oameni de știință, și folosește 40.000 de atomi de stronțiu captivi într-o rețea unidimensională.

Atomii sunt menținuți la doar o fracțiune de grad peste zero absolut, iar ticăitul acestui ceas reprezintă o tranziție între nivelurile de energie specifice pentru electronii din acest atom.

Echipa dezvoltă ceasuri atomice optice de ani de zile deja, ajungând la o precizie imposibilă cu ceasurile atomice regulate care folosesc atomi de cesiu.

„Încercăm o mulțime de trucuri pentru a-l face cel mai precis ceas posibil”, a declarat autorul principal Alexander Aeppli, de la Universitatea din Colorado Boulder, pentru New Scientist.

Cât de desparte se poate ajunge

Echipa crede că poate merge chiar și mai departe de atât. Ei speră să atingă măsurători de 10 ori mai precise și ar putea ajunge poate chiar la niveluri de 100 de ori mai precise. Au reușit să-și îmbunătățească precizia de zece ori în doar câțiva ani, deci se pare că încrederea lor este îndreptățită.

Dar aceasta nu este singura utilizare științifică pentru aceste dispozitive cu o precizie incredibilă.

Ceasurile atomice sunt deja sensibile la efectele de relativitate, dar sensibilitatea ceasurilor optice de tip grilă este de 1.000 de ori mai mare, ceea ce înseamnă că ele pot fi utilizate pentru a măsura gravitația mult mai precis decât până acum, precum și pentru a testa teoria gravitației.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele