Câți pași trebuie să faci pe zi, de fapt. Oamenii de știință au răspunsul la această întrebare
Probabil ai auzit că adulții ar trebui să își propună să facă 10.000 de pași pe zi. Acestă abordare generală oferă un mesaj clar, însă nu ia în considerare cât de diverse sunt stilurile de viață și corpul uman.
Studiul care a analizat câți pași trebuie să faci pe zi
O echipă internațională de cercetători a descoperit că și cei mai sedentari dintre noi ar putea preveni efectele dăunătoare ale statului îndelungat pe scaun prin includerea mai multor pași pe zi.
Stilurile de viață sedentare devin tot mai comune, și știm că sunt legate de o probabilitate mai mare de deces din cauza bolilor cardiovasculare, un risc mai mare de cancer și diabet, și o durată de viață mai scurtă.
Aceste riscuri sunt mai mici pentru persoanele cu un număr mai mare de pași și cu o viteză mai mare de mers.
Dar până acum, nu a fost clar dacă persoanele extrem de sedentare ar putea compensa aceste riscuri de sănătate alarmante cu pași.
Cu cât luau în considerare mai mulți pași în noul studiu, indiferent cât de sedentari erau participanții în rest, cu atât aveau un risc mai mic de boli și chiar de deces prematur..
„Aceasta nu este în niciun caz o scuză pentru cei care sunt sedentari pentru perioade prea îndelungate”, a declarat omul de știință în domeniul sănătății populaționale Matthew Ahmadi de la Universitatea din Sydney din Australia.
Ahmadi și colegii săi au analizat datele a 72.174 de voluntari care contribuie la UK Biobank, o bază de date mare pe termen lung stabilită în 2006 care va continua să urmărească măsurile de sănătate ale participanților pe cel puțin 30 de ani.
Ce s-a descoperit
Participanții ale căror date din primii doi ani ar fi putut fi afectate de sănătatea precară nu au fost incluși în acest studiu, astfel încât descoperirile se aplică doar persoanelor care, pentru cel puțin primele două ani de date, au fost în general sănătoase. Nu este clar dacă datele au inclus participanți cu dizabilități care afectează numărul de pași.
Echipa a descoperit că între 9.000 și 10.000 de pași pe zi au fost optimi pentru a contracara un stil de viață extrem de sedentar, reducând riscul de boli cu 21 la sută și riscul de mortalitate cu 39 la sută.