05 apr. 2024 | 14:09

Cum se spălau pe dinți oamenii, înainte de pasta de dinți: Metodele ingenioase ale oamenilor antici

ACTUALITATE
Cum se spălau pe dinți oamenii, înainte de pasta de dinți: Metodele ingenioase ale oamenilor antici

Istoria igienei dentare este plină de inovații ingenioase și metode neașteptate pentru menținerea sănătății orale. Înainte ca pasta de dinți să devină un element de bază în băile noastre, oamenii din antichitate s-au străduit să-și păstreze dinții curați și sănătoși cu tot felul de metode surprinzătoare.

Cum se spălau pe dinți oamenii antici

Cele mai vechi dovezi ale îngrijirii dentare pot fi găsite pe niște măsele de Neanderthal datând de acum 130.000 de ani, găsite într-o peșteră din Croația. Acestea prezintă semne că au fost frecvent curățate cu un fel de scobitoare primitivă. Chiar dacă nu au fost descoperite scobitori în apropierea resturilor preistorice, cercetătorii bănuiesc că Neanderthalienii probabil foloseau bucăți de os sau ierburi rigide pentru a îndepărta resturile alimentare dintre dinți.

Ceva mai sofisticate au devenit metodele de igienă dentară în jurul anului 5000 î.Hr., când egiptenii antici au dezvoltat cea mai veche pastă de dinți cunoscută în lume. Mai mult asemănătoare cu un praf, această amestecătură conținea ingrediente precum cenușă de la copite de bovine arse, cochilii de ouă, smirnă și pumice și probabil era mai abrazivă – dar cel puțin putea îndepărta resturile alimentare de pe dinți.

Ulterior, persanii au adăugat la mixtura lor cochilii arse de melc și stridie, împreună cu ierburi și miere, în timp ce romanii au introdus cărbune și scoarță de copac, cu scopul de a reduce respirația urât mirositoare.

Metode ingenioase

Primele periuțe de dinți primitive au fost descoperite și ele în mormintele antice egiptene și babiloniene, datând de acum 3500 î.Hr. Spre deosebire de periuțele moderne, acestea erau, practic, doar crengi mestecate pentru a deșira fibra într-o aranjare asemănătoare periilor, care puteau fi folosite pentru curățarea dinților.

Deși această metodă poate părea primitivă, merită menționat că aceste bețe mestecate erau recoltate de la anumite arbori precum neem și Salvadora persica în cazul miswak-ului, ambele având proprietăți antimicrobiene și fiind demonstrate că încetinesc răspândirea anumitor bacterii asociate cu cariile dentare și bolile gingivale. De fapt, crengile de la acești doi arbori continuă să fie folosite ca formă de îngrijire orală în multe țări asiatice și din Orientul Mijlociu și în prezent.

Cu toate acestea, pentru puriștii periuțelor de dinți, cea mai veche periuță convențională cunoscută a fost probabil inventată în China, în timpul dinastiei Tang, undeva între secolele al VII-lea și al X-lea e.n. Echipate cu peri de păr de porc și mânere făcute din bambus sau oase, aceste periuțe de dinți antice probabil nu au fost la fel de eficiente ca omologii lor moderni și s-ar putea să nu fi fost folosite pe scară largă – posibil pentru că puțini erau încântați să-și spele dinții cu păr de porc.

Am venit la facultate în București, de la malul mării, acum nouă ani. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, secțiunea Comunicare și Relații ... vezi toate articolele