Dispar centralele de apartament, dar nici sobele nu sunt în siguranță. Cu ce vor fi înlocuite în România, planul Comisiei Europene
România adoptă planuri ambițioase pentru înlocuirea sobelor cu pompe de căldură în tranziția către energie curată.
Comisia Europeană consideră că pompele de căldură sunt esențiale pentru tranziția către o energie curată și neutralitatea emisiilor de carbon până în 2050. În acest context, România își propune să înlocuiască treptat sobele tradiționale cu pompe de căldură, având ca obiectiv atingerea unei ponderi de 25% a acestora în cadrul cererii de energie utilă pentru încălzire și răcire până în 2050.
Ce spune Comisia Europeană
Planurile României prevăd ca pompele de căldură să acopere un sfert din sursele de încălzire și răcire, înlocuind astfel tehnologiile ineficiente din punct de vedere energetic utilizate în prezent. Potrivit variantei revizuite a Planului Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice 2023-2030, sobele pe bază de biomasă vor fi înlocuite în principal cu pompe de căldură, clasificate drept tehnologii curate și regenerabile.
Această tranziție nu este doar una locală, ci face parte dintr-un efort mai amplu la nivel european. Planul REPowerEU vizează dublarea ratei actuale de instalare a pompelor de căldură în clădiri și accelerarea implementării acestora în rețelele de încălzire și răcire centralizată de mari dimensiuni.
Cu toate acestea, această tranziție va necesita o recalificare semnificativă a forței de muncă. Este estimat că vor fi necesari încă 750.000 de instalatori pentru a instala și întreține noile sisteme. Mai mult decât atât, cel puțin 50% dintre instalatorii existenți vor trebui recalificați pentru a lucra eficient cu pompele de căldură.
Pentru a susține aceste eforturi, Comisia Europeană a anunțat crearea unui fond de 86,7 miliarde de euro, alimentat din comercializarea certificatelor de emisii de carbon. Acest fond va sprijini decarbonizarea încălzirii și răcirii clădirilor, inclusiv instalarea de pompe de căldură, cu accent pe gospodăriile vulnerabile și microîntreprinderi.
În contextul preocupărilor tot mai mari pentru mediul înconjurător și eficiența energetică, pompele de căldură devin o opțiune din ce în ce mai atractivă, permițând o utilizare mai eficientă a surselor regenerabile de energie și contribuind la reducerea amprentei de carbon a clădirilor.