Mesajul primit din spațiu, de la 16 milioane de kilometri depărtare: Informația care va schimba tehnologia pe Pământ pentru totdeauna
La un moment dat, oemenirea va dori să extindă World Wide Web-ul în întreaga galaxie, iar NASA a demonstrat recent o piesă cheie de tehnologie care ar putea ajuta, în acest sens, transmitând mesaje prin laser pe o distanță de aproape 16 milioane de kilometri.
Mesajul a venit de la o distanță de 40 de ori mai mare decât este Luna față de Pământ
Asta înseamnă, practic, aproximativ de 40 de ori mai departe decât este Luna de Pământ, iar realizarea, obținută în noiembrie 2023, a reprezentat prima dată când comunicările optice au fost trimise pe o astfel de distanță.
În mod obișnuit, folosim unde radio pentru a comunica cu nave spațiale îndepărtate, dar frecvențele mai ridicate ale luminii, cum ar fi infraroșul apropiat, oferă o creștere a lățimii de bandă și, prin urmare, o creștere enormă a vitezei de transfer a datelor.
Dacă, în cele din urmă, vom putea trimite mesaje video înalt calitative de la și către Marte fără o întârziere semnificativă, atunci aceasta este o etapă către tehnologia de care avem nevoie.
Testul, un real succes și un propulsor pentru tehnologia viitorului
Testul a făcut parte din experimentul Deep Space Optical Communications (DSOC) al NASA, iar stabilirea cu succes a legăturii de comunicații este cunoscută sub numele de prima lumină.
„Atingerea primei lumini este unul dintre multele puncte de referință critice ale DSOC în lunile următoare, pregătind terenul pentru comunicații cu rate ridicate de date capabile să trimită informații științifice, imagini de înaltă definiție și video în flux în sprijinul următorului salt gigantic al umanității”, a declarat Trudy Kortes, director al Demonstrațiilor de Tehnologie la Sediu NASA, la momentul respectiv.
Ne bazăm cu toții pe tehnologii similare integrate în fibre optice pentru comunicațiile de la sol, de mare viteză, dar aici aceasta a fost adaptată pentru utilizare prin spațiul cosmic pentru a îmbunătăți metodele existente de a transmite informații înapoi pe Pământ.
Fiind vorba despre lumină infraroșie, inginerii pot transmite cu ușurință unde în formă de laser. Acest lucru nu va face lumina să se deplaseze mai rapid, dar îi curăță și îi restricționează fasciculul la un canal îngust.
Asta nu înseamnă că este o treabă simplă. Biții de date sunt codificați în fotoni emiși de laser, ceea ce necesită o serie de instrumente performante, inclusiv un ansamblu de detectoare supraconductoare de înaltă calitate, pentru a pregăti informațiile.