13 mart. 2024 | 12:55

Cele mai mari oase găsite vreodată de un câine. Descoperirea care i-a uimit pe paleontologi

ACTUALITATE
Cele mai mari oase găsite vreodată de un câine. Descoperirea care i-a uimit pe paleontologi

Un bărbat care își plimba câinele în Franța a dat peste o descoperire preistorică: oase de dinozaur aproape intacte.

Damien Boschetto, pasionat de paleontologie, se plimba cu câinele său Muffin când a văzut mai multe oase ieșind dintr-o stâncă parțial erodată în Montouliers, un oraș din sudul Franței. Evident, alerta a fost dată chiar de câine.

Descoperirea i-a uimit pe oamenii de știință

Boschetto, care este membru al Asociației pentru Cultură, Arheologie și Paleontologie (ACAP), parte a Muzeului Cruzy din Franța, a declarat pentru CBS News că oasele reprezintă „o descoperire rară și excepțională în Franța și Europa.”

El a mai spus, de asemenea, că de-a lungul ultimilor 28 de ani, cercetătorii au descoperit fosile de dinozauri și alte specii în Cruzy, un mic sat din sudul Franței. Descoperirea sa, în orașul vecin Montouliers, i-a dus pe cercetători la o nouă zonă unde existau oase.

Boschetto și asociația, formată în cea mai mare parte din voluntari, au decis să păstreze secretă descoperirea sa timp de doi ani pentru a proteja situl și „a evita deteriorarea în timpul extragerii celor mai mari părți”, a spus el într-un email către CBS News.

Cel mai mare os găsit vreodată de un câine. Descoperirea care i-a uimit pe arheologi

Săpăturile au avut loc timp de doi ani

Timp de doi ani, Boschetto și cercetătorii au organizat mai multe săpături de 10 zile, în timpul cărora au descoperit schelete de dinozauri care erau aproape complet intacte, ceea ce este rar, a mai spus el.

„Asta face ca depozitul să fie interesant din punct de vedere științific. Din punct de vedere muzeografic, va permite prezentarea publicului larg a animalelor aproape complete în poziții anatomice, ceea ce este ceva minunat”, a completat pasionat de paleontologie.

Oasele de dinozaur au fost duse într-un laborator la Muzeul Cruzy, unde sunt depozitate și expuse. „Pentru muzeu, aceste noi descoperiri sunt importante pentru știință, viitorul muzeului și colecțiile. Ele ne vor permite să contribuim la extinderea muzeului”, s-a manționat, de asemenea.

ACAP este formată din voluntari specializați în săpături și cercetări științifice, conform site-ului web. Aceștia lucrează îndeaproape cu paleontologii, Centrul Național Francez pentru Cercetare Științifică și universitățile locale.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele