26 feb. 2024 | 14:58

Centrala de la Cernavodă se modernizează vâzând cu ochii. România, în topul furnizorilor din Europa

ACTUALITATE
Centrala de la Cernavodă se modernizează vâzând cu ochii. România, în topul furnizorilor din Europa

O veste interesantă vine din sectorul energetic din România și din Europa: Centrala Nucleară de la Cernavodă va găzdui prima instalație de detritiere din Europa și a treia din lume.

Această instalație inovatoare va extrage tritiul din apa grea folosită la răcirea reactoarelor CANDU, folosind o tehnologie românească dezvoltată de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice din Râmnicu Vâlcea.

O soluție inclusiv pentru mediul înconjurător, direct de la Centrala de la Cernavodă

Tritiul, un izotop de hidrogen, va fi recuperat, așadar, și stocat în siguranță, reducând semnificativ cantitatea de deșeuri radioactive și protejând mediul înconjurător.

Mai mult decât atât, substanțele rezultate din procesul de detritiere pot fi utilizate în domenii esențiale, cum ar fi medicina, spre exemplu.

„Ne-am asumat construirea acestei instalații care reciclează apa grea și produce tritiu, un izotop deosebit de valoros, utilizat în diverse aplicații, inclusiv în industria nucleară pentru viitoarele reactoare de fuziune.

Tritiul va fi o sursă esențială de combustibil pentru acestea, iar această inițiativă va aduce România în fruntea tehnologiilor nucleare europene”, a explica Directorul General al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță, în cadrul unei declarații.

România, un furnizor important în viitorul cât de poate de apropiat

Cu această instalație inventată și mai ales montată la noi, România va deveni un furnizor de top, în mediul european, de tritiu pentru viitoarele reactoare de fuziune, utilizând tehnologii proprii.

De asemenea, această inițiativă va sprijini industria medicală, asigurând accesul la izotopi esențiali folosiți în tratarea cancerului, imagistica medicală sau dezvoltarea de noi medicamente.

Proiectul este planificat să fie finalizat și să intre în exploatare comercială până cel târziu în anul 2027, după o perioadă de teste și verificări, absolut necesare pentru asigurarea unei bune funcționări.

Cu această inițiativă, România, prin Centrala de la Cernavodă, demonstrează că, de putut, se poate, totodată dă dovadă de resonsabiltate față de energie curată și sustenabilă, contribuind la dezvoltarea unei industrii nucleare moderne și la sprijinirea avansului tehnologic în Europa.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele