23 feb. 2024 | 08:40

Recompensă de 15 milioane de dolari pentru informații despre acești hackeri. Cum au intrat cei de la Lockbit în vizorul autorităților americane

ACTUALITATE
Recompensă de 15 milioane de dolari pentru informații despre acești hackeri. Cum au intrat cei de la Lockbit în vizorul autorităților americane

Departamentul de Stat al Statelor Unite a anunțat recent că oferă o recompensă de până la 15 milioane de dolari pentru informații care să ducă la identificarea sau localizarea liderilor rețelei de criminalitate informatică Lockbit.

Această decizie vine în contextul unei operațiuni polițienești internaționale care vizează combaterea infrastructurii Lockbit, specializată în atacuri de tip ransomware.

Polițiile din mai multe țări și-au unit forțele pentru a-i prinde pe acești hackeri

Polițiile americană, britanică și europeană au coordonat o vastă acțiune pentru a lovi în inima acestei rețele criminale, care a cauzat daune considerabile în mai multe țări, inclusiv Franța.

În urma investigațiilor, au fost făcute arestări în Ucraina și Polonia, iar poliția a confiscat echipamente informatice și conturi de criptomonede folosite în activitățile ilegale ale rețelei.

Potrivit declarațiilor poliției ucrainene, suspecții arestați sunt un tată și un fiu, iar în Polonia, suspectul identificat este un bărbat în vârstă de 38 de ani.

Vezi și: Inteligența artificială, folosită de hackeri pentru a înșela oamenii. „Cine știe ce ne așteaptă pe viitor”

Cu toate acestea, autoritățile avertizează că investigația va continua pentru identificarea și arestarea altor membri ai grupului.

Ce se știe despre Lockbit

Lockbit este recunoscută ca una dintre cele mai periculoase rețele de ransomware, specializată în criptarea datelor victimelor și cererea de răscumpărare.

Vezi și: Top 10 hackeri care “au cucerit” lumea: atacurile cibernetice care au făcut istorie

Operațiunea de combatere a acestei rețele a fost una dintre cele mai agresive din istoria recentă, inclusiv utilizarea site-ului web al hackerilor pentru a provoca și a inversa presiunea asupra acestora.

Cu toate acestea, experții avertizează că, deși operațiunea a dus la unele arestări și întreruperi tehnice, amenințarea nu a fost complet eliminată.

Afiliații rețelei, grupuri mai mici de hackeri care au efectuat spargerile inițiale, rămân o preocupare majoră și pot continua să provoace daune în viitorul apropiat.

Vezi și: Cum știi că telefonul tău a fost „spart” de hackeri: 4 semne pe un iPhone sau Android ca să te îngrijorezi

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele