24 oct. 2023 | 14:20

Cum știi că telefonul tău a fost „spart” de hackeri: 4 semne pe un iPhone sau Android ca să te îngrijorezi

ACTUALITATE
Cum știi că telefonul tău a fost „spart” de hackeri: 4 semne pe un iPhone sau Android ca să te îngrijorezi

Experții în securitate cibernetică au atras atenția asupra unei liste de patru semne ce îți arată că telefonul tău a fost „spart” de hackeri, fie că folosești iPhone sau Android.

Infractorii cibernetici devin din ce în ce mai sofisticați, iar atacurile lor pot fi dificil de identificat. Cei care nu observă că telefoanele lor mobile au fost compromise ar putea fi în mare pericol.

Hackerii pot folosi programe malware pentru a fura datele personale, în scopul de a le vinde sau a-și înșela victimele și a le goli complet conturile bancare. Natalie Maxfield, expert cibernetic al McAfee, a dezvăluit patru indicii că un telefon a fost „spart” de infractori cibernetici.

Intruși în telefon

Unul dintre indicii s-ar putea ascunde chiar în jurnalul apelurilor. Mai exact, apelurile pe care pare că le-ai efectuat, când de fapt nu le-ai inițiat. De altfel, orice lucru care apare în telefon și nu pare cunoscut este un motiv de îngrijorare.

„Un potențial semn revelator că telefonul a fost piratat este apariția unor aplicații noi pe care nu le-ai descărcat.

De asemenea, dacă observi în jurnalul de apeluri al telefonului apeluri pe care nu le-ai efectuat, acesta este și el un avertisment.”, a declarat directorul de marketing pentru consumatori la McAfee.

Pop-up-uri

Un alt indiciu că telefonul mobil a fost spart de hackeri este reprezentat de pop-up-urile care apar brusc.

„Dacă vezi mai multe reclame pop-up decât de obicei sau dacă le vezi pentru prima dată, ar putea fi un semn că telefonul tău a fost lovit de un adware.

Acesta este un tip de aplicație malițioasă pe care hackerii o folosesc pentru a genera venituri prin distribuirea de reclame fără consimțământul utilizatorului.”, a explicat Natalie, conform The Sun.

Pop-up-urile ar putea să te redirecționeze către site-uri web periculoase care îți fură informații sau bani sau ar putea să-ți instaleze programe malware pe telefonul mobil.

Fiasco referitor în privința datelor

De asemenea, este cazul să te îngrijorezi dacă rămâi fără date în mod inexplicabil. S-ar putea chiar să observați taxe necunoscute pe factura de telefonie.

„Acesta este un posibil semn că un hacker v-a deturnat telefonul și îl folosește pentru a transfera date, a face achiziții, a trimite mesaje sau a efectua apeluri prin intermediul telefonului dvs.”, a mai spus experta.

Activitate suspectă

În cele din urmă, este bine să acorzi atenție problemelor legate de oricare dintre conturile tale online. În cazul în care cineva ți-a piratat telefonul mobil este posibil să își poată fura datele de conectare la diverse conturi.

Prin urmare, în cazul în care observi schimbări suspecte pe mai multe conturi, este posibil ca telefonul tău mobil să fi fost compromis de hackeri.

În cazul în care suspectezi că telefonul tău mobil a fost piratat, ia în considerare ștergerea oricăror aplicații pe care le-ai descărcat recent și care par suspecte.

Altfel, dă o resetare telefonului. În plus, este recomandat să schimbi parolele conturilor pe un alt dispozitiv pe care îl consideri sigur.