24 feb. 2024 | 11:35

Dragobete înșelător – Cum combați escrocheriile amoroase cu inteligența decizională

ACTUALITATE
Dragobete înșelător - Cum combați escrocheriile amoroase cu inteligența decizională

Site-urile și aplicațiile de dating online au început să fie din ce în ce mai utilizate de către cei care încearcă să caute iubirea de-o viață sau poate un pic de distracție sezonieră.

De altfel, acestea sunt populare de mulți ani, iar pe măsură ce tot mai multe persoane caută dragostea în mediul online, escrocii care vor să-i păcălească s-au înmulțit la rândul lor.

Escrocii își găsesc victimele pe site-urile de dating sau pe platformele de socializare, promițându-le „marea cu sarea”.

Ce trebuie să știi este că, de cele mai multe ori, escrocheriile de acest tip au în spate adevărate grupări infracționale complexe, chiar dacă tu ai impresia că vorbești cu un singur om, eventual cel cu care speri să-ți legi, la un moment dat, destinul.

Rețelele de criminalitate online s-au specializat pe manipularea persoanelor care caută dragostea sau compania online, deoarece acest lucru s-a dovedit a fi o modalitate profitabilă și cu un grad scăzut de risc, detectarea lor fiind extrem de greoaie.

Unul dintre motivele pentru care escrocii sunt greu de prins este pentru că victimele se simt, adesea, rușinate de ceea ce au pățit și nu raportează ce s-a întâmplat autorităților, preferând să sufere în tăcere, ca să „nu știe lumea”. Mai mult, în cele mai frecvente cazuri, vorbim despre infractori care operează din afara țării de rezidență a păgubitului.

Aici intervine inteligența decizională, cu instrumentele potrivite care pot ajuta forțele de aplicare a legii să lupte împotriva escrocilor și să recupereze banii victimelor.

Ce este o escrocherie amoroasă în mediul online?

Autorii escrocheriilor amoroase operează, de regulă, pe site-urile de dating și platformele de socializare, și folosesc tactici de manipulare emoțională pentru a colecta informații personale sau chiar bani.

Ei pot, spre exemplu, trimite un link către un site web fals pentru a desfășura o campanie de phishing sau chiar implicând noțiunea de malware.

Alții investesc săptămâni sau luni întregi câștigând încrederea victimelor pentru a obține ceea ce își doresc. Aceste escrocherii amoroase se sfârșesc prin pierderea banilor, atacuri cibernetice, șantaj sau alte forme de exploatare.

Unii escroci conving victimele să le trimită bani, ceea ce se transformă într-o muncă de sisif pentru autorități, de vreme ce victima a trimis fără constrângere respectiva sumă, deci, este greu de demonstrat frauda.

Dacă ai un cont de Netflix și ai văzut „Escrocul de pe Tinder”, probabil înțelegi mai bine acum cum funcționează totul, în relație cu ceea ce ți-am povestit mai sus.

Vezi și: Escrocul din documentarul Netflix „The Tinder Swindler” vrea dreptul la replică: ce a spus Simon Leviev

Alte infracțiuni, în special cele care implică rețele de criminalitate organizată, spălarea de bani și finanțarea teroristă, sunt mai clare și mai ușor de combătut pentru forțele de aplicare a legii. Formele comune de escrocherii romantice includ:

  • Escrocheriile de tipul „pig butchering” (sacrificarea porcului) – o înșelătorie în care un escroc câștigă încrederea victimei pentru a o convinge să participe la o oportunitate false de investiție, adesea implicând criptomonede. Autorul dispare în cele din urmă cu banii investiți.
  • Escrocheriile de tipul „money mule” (cărăuș de bani) – o altă escrocherie bazată pe încredere, populară în rândul rețelelor infracționale, în care un infractor va convinge o victimă să îl ajute să spele bani. Victima va primi uneori fonduri, cu instrucțiuni precise de a muta fondurile prin transferuri bancare, aplicații de numerar sau carduri cadou.
  • Escrocheriile ce implică furtul de identitate pot lua multe forme. Un escroc poate câștiga încrederea victimelor, extrăgând informații personale care mai târziu pot fi folosite pentru a le fi furată identitatea. Unii escroci folosesc metode cu contact redus, cum ar fi trimiterea unui link malware sau a unui site web fals pentru a pescui informații.

Cum îi ajută criptomonedele pe escroci, de fapt

Natura relativ anonimă a criptomonedelor și ușurința cu care devin posibile tranzacțiile financiare dincolo de granițele unei țări fac din escrocheriile cu criptomonede o modalitate populară pentru escrocii „amoroși” de a fura bani de la victime, evitând autoritățile cu mare ușurință.

În multe cazuri, infractorii vor instrui victimele să transfere fonduri către o aplicație, deoarece acest lucru adaugă un pas suplimentar în secvența de tranzacționare și face mai puțin probabil ca transferul să fie semnalat sau blocat ca fiind o tranzacție cu risc ridicat sau penal de sistemele automate de conformitate ale schimburilor comerciale.

În plus, finanțarea descentralizată (DeFi) face posibilă prezentarea victimelor a unei „oportunități de investiții” falsă în criptomonede și să-i înșele să creadă că urmează să câștige bani din „investiții”, când în realitate banii se duc direct la escroc. DeFi le permite escrocilor să evite cadrul regulamentar normal al băncilor.

Cum poate susține inteligența decizională investigațiile privind escrocheriile amoroase în mediul online

Escrocheriile amoroase sunt dificil de investigat. Escrocii dispar adesea fără urmă, folosesc conturi false și lucrează în mai multe jurisdicții, pentru a li se pierde urma.

Prin fuzionarea datelor din surse multiple, inclusiv portofele de criptomonede, furnizori de servicii internet (ISP-uri), web și platforme de socializare, investigatorii pot accelera procesul de identificare al suspecților.

Platformele de inteligență decizională, cum ar fi NEXYTE, de la Cognyte, le permit agențiilor de aplicare a legii să construiască un punct de plecare în investigația pusă cap la cap.

Analiza avansată permite îmbogățirea și corelarea datelor, ajutându-i pe investigatori să descopere modele, anomalii, relații ascunse și informații anterior inaccesibile.

Cum te ajută

Platformele de inteligență decizională pot ajuta investigațiile cu privire la escrocheriile amoroase având patru caracteristici importante:

  • Rezolvarea și vizualizarea profilului: Investigatorii pot fuziona toate datele pe care le au despre un suspect anume, pentru a crea un profil unic. Instrumentele vizuale pot ajuta investigatorii să vizualizeze conexiunile dintre indivizi și evenimente, cronologii și relații. Acest lucru oferă insight-uri în modele, anomalii și rețele criminale.
  • Deanonimizarea: Odată ce este detectat un profil suspectat în activități criminale, o etapă critică a investigației este aceea de a deanonimiza profilul pentru a dezvălui identitatea reală a suspectului.
  • Instrumente de colaborare: Escrocheriile amoroase pot cuprinde diverse activități criminale, jurisdicții și departamente; astfel, este adesea necesară o abordare interdisciplinară pentru rezolvarea cazurilor. Instrumentele de colaborare permit partajarea sigură a informațiilor și comunicarea, astfel încât diferite echipe și departamente să poată lucra împreună.
  • Analiză avansată și evaluarea riscurilor: Investigatorii pot utiliza analiza avansată și învățarea automată pentru a evalua gradul de urgență al cazurilor pentru a optimiza resursele. În cazul escrocheriilor amoroase, acest lucru ar putea fi bazat pe sumele extorcate, numărul victimelor sau dimensiunea rețelelor de criminalitate care săvârșesc o anumită escrocherie. Analiza avansată și învățarea automată pot ajuta, de asemenea, investigatorii să se concentreze asupra celor mai probabili suspecți pe baza indicatorilor de risc, cum ar fi persoanele cu mai multe telefoane, mai multe conturi pe aceleași platforme de socializare ori dating sau stiluri de viață care par să fie dincolo de ceea ce și-ar permite din punct de vedere legal.

Află mai multe despre platforma de inteligență decizională NEXYTE de la Cognyte aici.

Mai mult, dacă ești interesat să lucrezi cu acest software de analiză investigativă de vârf, dar și cu altele asemenea, verifică pozițiile deschise la Cognyte.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele