17 feb. 2024 | 18:04

Moartea tragică a celui mai mare tenor român, ucis de soția sa. De ce a fost „lichidat”, de fapt, Traian Grozăvescu VIDEO

VIDEO ACTUALITATE

Traian Grozăvescu s-a născut pe 21 noiembrie 1895, în pitorescul oraș Lugoj din Caraș Severin, atunci parte a Austro-Ungariei.

Fiul unui respectabil funcționar, Costi Grosăvescu, a crescut într-o familie care a apreciat întotdeauna arta și muzica. Încă de la o vârstă fragedă, a arătat un interes deosebit pentru muzică și a urmat această pasiune până la cele mai înalte culmi ale operelor clasice.

Educația sa a început la Facultatea de Drept din Budapesta, dar pasiunea pentru muzică l-a determinat să își extindă orizonturile și să se înscrie la Academia de Muzică din același oraș în 1914.

În 1919, și-a făcut debutul pe scena Operei din Cluj, unde a captivat publicul cu vocea sa impresionantă și talentul său artistic.

Vezi și: Înșelată și părăsită de toții iubiții, un singur bărbat i-a purtat de grijă: viața controversată a prințesei Măruca Cantacuzino

Traian Grozăvescu

Tenorul Traian Grozăvescu alături de Nelly Koveszdy/Grozăvescu

Cariera muzicală a lui Traian Grozăvescu

Cariera sa muzicală s-a dezvoltat rapid, iar în martie 1923 a primit o invitație onorabilă să cânte la Viena. În următorii ani, a făcut turnee de mare succes în orașe precum Budapesta, Praga și Berlin, cucerind inimile audienței cu vocea sa extraordinară și prezența scenică de mare angajament.

Cu toate că a călătorit și a cântat pe marile scene ale lumii, Traian Grozăvescu a rămas mereu atașat de țara sa natală, întorcându-se frecvent pentru a-și onora contractele cu Opera din București.

Tragedia care i-a pus capăt vieții

Pe 10 februarie 1927, destinul său s-a intersectat cu tragedia. În timp ce cânta pentru ultima dată pe scena Operei din Viena în „Rigoletto”, a căzut victimă unei crime pasionale. Soția sa, Nelly Koveszdy, într-un acces de gelozie, l-a ucis cu un revolver în data de 15 februarie.

Crima șocantă a avut loc în fața surorii lui Grozăvescu, Olga, care a fost martora tragicului eveniment. Motivul aparent al crimei a fost un conflict conjugal izbucnit din cauza refuzului tenorului de a o lua pe soție la Berlin.

Cu toate că cei doi trecuseră printr-o perioadă dificilă, pierzând recent un copil și confruntându-se cu probleme legate de sănătatea mentală a soției, nimeni nu se aștepta la un astfel de sfârșit tragic.

Vezi și: Simfonii de suferință – viața unui geniu în exil. Între scandaluri politice și dezastre personale, compozitorul și dirijorul George Enescu

Tenorul Traian Grozăvescu cu prima iubire, Aca de Barbu

Traian Grozăvescu, costumat pentru scenă, în mai multe dintre operele pe care le-a nterpretat(stanga). Tenorul alături de prima iubire, Aca de Barbu (dreapta).

Ce s-a întâmplat cu Nelly Grozăvescu

Nelly Grozăvescu a fost reținută de autoritățile vieneze și acuzată de omor cu premeditare, dar ulterior a fost achitată. Judecătorii au considerat că nu există suficiente dovezi pentru a o condamna, iar crima pasională a fost considerată o circumstanță atenuantă.

Traian Grozăvescu, tenorul cu o carieră strălucitoare și o viață înfloritoare, a fost îngropat în cimitirul ortodox din Lugoj, la vârsta de doar 31 de ani. Deși moartea sa tragică a pus capăt unei cariere muzicale promițătoare, Traian Grozăvescu rămâne în amintirea multora drept unul dintre cei mai talentați și străluciți tenori ai vremurilor sale.

Vezi și: Actrița care a rămas singură pe lume, deși a făcut valuri cu Nea Mărin. Iubirea dintre Adina Popescu și compozitorul Adrian Enescu: Fără copii, ”mereu am fost unul pentru celalalt”

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele