Tumoarea pe creier ar putea fi vindecată. Oamenii de știință par să fi găsit soluția
Pentru prima dată în istorie, un copil suferind de o formă mortală de tumoare pe creier, cunoscută sub numele de gliom pontin intrinsec difuz (DIPG) a fost complet vindecat.
Până acum, medicii au putut oferi doar radioterapie în încercarea de a încetini evoluția cancerului, dar acum lucrurile s-au schimbat.
DIPG este o formă rară, dar extrem de agresivă de cancer. Din păcate, din cauza poziției tumorii în trunchiul cerebral, intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea cancerului nu este posibilă, iar timpul mediu de supraviețuire este doar de nouă până la 10 luni.
Primul caz de tumoare pe creier vindecată
Lucas, din Belgia, avea 6 ani când a fost diagnosticat cu această boală. Părinții săi l-au dus în Franța, unde a fost înscris în studiul Medicină Biologică pentru Eradicarea DIPG (BIOMEDE).
Lucas a fost unul dintre cei 233 de pacienți cu DIPG incluși în studiu și a fost tratat cu everolimus.
Vezi și: Boala rară de care suferă Regele Charles. Semnele sunt vizibile, nu o mai poate ascunde
Într-un interviu acordat AFP, Dr. Jacques Grill, coordonatorul BIOMEDE, a declarat că „Lucas a învins toate așteptările” și, la vârsta de 13 ani, nu mai are cancer. „Pe parcursul unor scanări MRI, am observat cum tumoarea a dispărut complet”, a spus Grill.
În timp ce alți șapte copii incluși în studiu au supraviețuit câțiva ani după diagnostic, Lucas a fost singurul norocos. „Nu știu de niciun alt caz similar în lume”, a spus Grill.
Cercetătorii încearcă să înțeleagă fenomenul
Cercetătorii încă încearcă să înțeleagă de ce unii pacienți răspund mai bine la tratament decât alții, deși diferențele moleculare între un cancer și altul sunt susceptibile să joace un rol semnificativ.
Oamenii de știință încearcă, de asemenea, să creeze fascicule de celule cunoscute sub numele de organoide canceroase, care reflectă anomalii genetice ale tumorilor pacienților.
Dacă echipa poate reproduce cu succes proprietățile observate în DIPG-ul lui Lucas, atunci ar putea utiliza aceste celule crescute în laborator pentru a testa medicamente noi.