09 feb. 2024 | 11:43

Fotografia devenită virală care a înmuiat inimile tuturor celor care au văzut-o. Realitatea tragică din spate

ACTUALITATE
Fotografia devenită virală care a înmuiat inimile tuturor celor care au văzut-o. Realitatea tragică din spate
Nima Sarikhani

O imagine surprinsă în arhipelagul norvegian Svalbard arată un urs polar tânăr adormind pe un mic aisberg, după ce a săpat un pat în gheață.

Fotograful amator britanic Nima Sarikhani a surprins scena în largul arhipelagului norvegian Svalbard, aflat în Cercul Arctic, la aproximativ 800 de kilometri de Polul Nord.

Imaginea a fost desemnată câștigătoarea premiului People’s Choice Award la Wildlife Photographer of the Year de anul acesta.

Vezi și: Lumea noastră, „pe ducă”. Un nou raport îngrijorător ne arată ce vom păți dacă ignorăm schimbările climatice

Cum a „prins viață” celebra imagine

După trei zile de căutări disperate prin ceață densă, vasul expediției pe care se afla Sarikhani și-a schimbat cursul și s-a îndreptat spre sud-est, spre un aisberg.

Acolo, echipajul a zărit doi ursi polari, unul tânăr și unul mai în vârstă. Înainte de miezul nopții, în timp ce nava plutea aproape de urși, cel mai tânăr a urcat pe un mic aisberg și a săpat un pat cu lăbuțele înainte de a adormi.

„Această fotografie a stârnit emoții puternice în mulți dintre cei care au văzut-o”, a spus Sarikhani într-o declarație distribuită pentru Live Science.

Publicul a votat „Pat de Gheață” ca fiind câștigător al competiției dintr-o listă scurtă de 25 de imagini selectate de un juriu și de Muzeul de Istorie Naturală din Londra.

„Imaginea dureroasă și plină de emoție a lui Nima ne permite să vedem frumusețea și fragilitatea planetei noastre”, a declarat Douglas Gurr, directorul Muzeului de Istorie Naturală.

Vezi și: De ce sunt oamenii susceptibili la schimbările climatice: ce arată studiile de specialitate, psihologii

Schimbările climatice, evidențiate de fotografia câștigătoare

Schimbările climatice sunt considerate cea mai mare amenințare la adresa supraviețuirii ursilor polari în sălbăticie, deoarece temperaturile în creștere topesc gheața de mare de care depind aceste animale.

Conform Listei Roșii a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii a Speciilor Amenințate, aproximativ 26.000 de ursi polari rămân în sălbăticie și sunt considerați vulnerabili la dispariție.

Fotografia câștigătoare va fi expusă alături de alte patru imagini foarte apreciate atât online, cât și în expoziția Wildlife Photographer of the Year de la Muzeul de Istorie Naturală până pe 30 iunie.

Vezi și: La cât de multă schimbare climatică ai fost martor în viața ta?

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele