07 feb. 2024 | 09:56

Simona Halep va fi audiată la TAS cu uşile închise. Când ar putea fi dată decizia. Anunțul tribunalului

SPORT
Simona Halep va fi audiată la TAS cu uşile închise. Când ar putea fi dată decizia. Anunțul tribunalului

Simona Halep începe lupta pentru recuperarea carierei. Ea încearcă să scape de susendare după ce a fost prinsă dopată. Tribunalul de la Lausanne a făcut câteva precizări importante înainte de judecarea cazului. Ce se va întâmpla.

Ce a anunțat TAS cu câteva ore înainte de procesul Simonei Halep

Simona Halep a fost suspendată din tenis pe o perioadă de patru ani, după ce a ieșit pozitivă la substanța interzisă Roxadustat, la un test anti-doping efectuat la US Open 2022. Ea a făcut apel la TAS și va fi judecată în următoarele trei zile, între 7 și 9 februarie 2024. Sportiva a susținut încă de la izbucnirea scandalului că nu este vinovată și că nu s-a dopat cu bună știință.

Miza apelului de la Lausanne este una foarte mare pentru Simona Halep, deoarece ”decizia Tribunalul de Arbitraj Sportiv va fi una finală şi inatacabilă, cu excepţia dreptului părţilor de a face un apel la Tribunalul federal elveţian, în termen de 30 de zile”. TAS a făcut câteva precizări importante cu privire la procesul româncei.

Simona Halep va fi audiată la TAS cu uşile închise. Când ar putea fi dată decizia. Anunțul tribunalului

Simona Halep este suspendată pentru dopaj. Sursa foto: Profimedia

Cele două părți, martori și experți vor participa la audieri, atât prin prezența fizică, cât și prin intermediul videoconferinței, inclusiv Simona Halep, care se va prezenta în persoană. Audierile vor fi ținute în spatele ușilor închise, din moment ce niciuna dintre părți nu a cerut ca acestea să fie publice.

TAS și cele două părți au stabilit în detaliu cum se vor desfășura audierile. Acestea vor începe pe 7 februarie, la ora 9:30 (10.30 – ora României), prin prezentarea cazului, pentru ca apoi să se treacă la mărturii ale experților.

Pledoariile de final vor avea loc în ultima zi, cele două părți urmând să prezinte concluziile în fața Tribunalului, pe 9 februarie, în jurul orei 3:30 (16.30 – ora României)”, precizează TAS.

Când ar putea fi anunțată decizia

Comisia TAS desemnată să judece acest caz este formată din Annabelle Bennett (Australia), preşedinte, Jeffrey G. Benz (SUA) şi profesorul Ulrich Haas (Germania), desemnat de ITIA. De asemenea, Simona Halep nu va face nicio declarație de presă înainte sau la finalul audierilor, potrivit TAS.

Tribunalul de la Lausanne a mai precizat că după audieri, comisia va delibera şi va pregăti hotărârea arbitrală care va conţine decizia şi motivarea acesteia. ”În acest moment nu putem să anticipăm când se va da soluționarea„, potrivit anuțului TAS.

Citește și: Decizie surprinzătoare luată de Simona Halep pentru procesul de la TAS. Cine e avocatul care o apără

Simona Halep este acuzată de ITIA de două încălcări ale regulamentului antidoping. Prima se referă la o constatare analitică adversă pentru substanța interzisă Roxadustat la US Open în 2022, efectuată prin teste regulate de urină în timpul competiției. A doua se referă la nereguli în pașaportul biologic al lui Halep.

Ce strategie va folosi Simona Halep la TAS

Campioana de la Roland Garros și Wimbledon speră să primească un verdict favorabil la TAS și să-i fie redusă suspendarea dictată inițial de ITIA. La audieri, Simona Halep și echipa sa vor da vina pe fostul antrenor, Patrick Mouratoglou, cel care și-a recunoscut într-un târziu vina și a spus că i-a dat un supliment contaminat cu Roxadustat.

Același lucru a susținut și Simona Halep până acum, atât în procesul de la ITIA, cât și în aparițiile publice. Ea a declarat de la început că nu s-a dopat cu bună știință și că Roxadustatul a ajuns în corpul ei dintr-un supliment cu colagen contaminat, recomandat de Patrick Mouratoglou.

Citește și: Cum a fost ironizată Simona Halep la Premiile Grammy. Serena Williams a fost prezentă VIDEO

Chiar și așa, prima instanță, tribunalul Sport Resolutions de la Londra, a concluzionat ”că suplimentul era contaminat cu roxadustat, dar că nivelul în care era prezent în urina româncei nu putea veni doar din această sursă”, iar aceasta trebuie să demonstreze de unde a provenit restul de substanță.

”Chiar dacă Halep susține că nu a luat o astfel de substanță, tribunalul nu o poate exonera de vină. Simona Halep a ingerat roxadustat din două surse separate, suplimentul KETO MCT și altă sursă neidentificată”, se arată în motivarea ITIA.

Într-un interviu acordat în presa internațională în luna decembrie a anului trecut, Simona Halep a recunoscut că a avut un şoc când a fost testată pozitiv

Cu o experiență considerabilă în domenii precum sport și actualitate, Betrice Dumitru s-a alăturat echipei noastre în anul 2021. A absolvit Facutatea de Jurnalism și mai multe cursuri pentru ... vezi toate articolele