06 feb. 2024 | 15:39

Ce este E-Patrimoniu, programul menit să aducă un suflu modern peste România. Încă un pas spre digitalizare, în țara noastră

ACTUALITATE
Ce este E-Patrimoniu, programul menit să aducă un suflu modern peste România. Încă un pas spre digitalizare, în țara noastră

Ministerul Culturii, sub îndrumarea ministrului Raluca Turcan, aduce în atenția publicului un nou program pentru conservarea și promovarea patrimoniului cultural al țării, E-Patrimoniu.

România, încă un pas înspre digitalizare

Prin intermediul acestui program, România se angajează într-un proces amplu de digitalizare a patrimoniului cultural imobil, cu scopul de a-l prezenta și perpetua într-un format accesibil și modern.

Fondurile necesare vor proveni din surse europene, ceea ce marchează o colaborare între autoritățile române și instituțiile europene pentru susținerea culturii.

Digitalizarea este privită ca un factor cheie în atragerea noii generații către valorile culturale naționale.

În acest sens, Raluca Turcan afirmă că tinerii sunt atrași de componenta digitală a culturii, iar integrarea acesteia în prezentarea patrimoniului cultural poate juca un rol esențial în extinderea accesului la cultură pentru această categorie de public.

Vezi și: Cum te ajută Google să vizitezi cele mai cunoscute situri de patrimoniu din lume

Ce scop are E-Patrimoniu, de fapt

Programul E-Patrimoniu urmărește să creeze o platformă națională unitară pentru servicii publice digitale în domeniul patrimoniului cultural.

Aceasta va facilita accesul la o gamă largă de servicii și informații, precum eliberarea avizelor de intervenție, autorizațiilor de cercetare arheologică sau certificatelor de acreditare experți, toate disponibile online.

Prin digitalizarea patrimoniului cultural imobil al României, se va realiza o creștere semnificativă a vizibilității.

Vezi și: Casa veche, de patrimoniu, din Brăila, care ascunde o poveste terifiantă. Ce s-a întâmplat aici, în urmă cu mai bine de un secol

Va exista inclusiv o hartă turistică interactivă, cu monumente și informații detaliate accesibile prin intermediul codurilor QR, va oferi vizitatorilor o experiență completă. Astfel, valorile și bogățiile culturale ale României vor fi prezervate și puse în valoare pentru generațiile viitoare.

Ministrul Culturii a subliniat că pentru implementarea acestui proiect ambițios, se va accesa o finanțare europeană în valoare de 45 de milioane de euro, prin două proiecte europene aferente exercițiului financiar 2021-2027.

Primul pas în acest proces a fost deja făcut prin deschiderea unui apel de finanțare pentru unul dintre aceste proiecte, iar al doilea proiect va fi lansat în a doua jumătate a acestui an și va avea o durată de aproximativ doi ani.

Vezi și: Ungaria face achiziții de patrimoniu în inima Ardealului. De ce apelează la intermediari și ce a cumpărat deja

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele