31 ian. 2024 | 10:49

Record istoric, FIFA a publicat raportul. Suma uriașă cheltuită de cluburi pe transferuri în 2023

SPORT
Record istoric, FIFA a publicat raportul. Suma uriașă cheltuită de cluburi pe transferuri în 2023

Cluburile au cheltuit o sumă astronomică în 2023 pentru transferuri și reprezintă un record istoric. Acesta lucru reiese din raportul ”Global Transfer” publicat de FIFA pentru anul trecut. Iată cine a fost cel mai scump fotbalist și ce club a investit cei mai mulți bani.

Câți bani au cheltuit cluburile pe transferuri

FIFA a dat publicității raportul „Global Transfer” pentru 2023, în care sunt prezentate, în detaliu, toate sumele investite în fotbalul mondial în anul 2023. Potrivit raportului, s-a stabilit un nou record istoric, datoriă banilor cheltuiți de cluburi pentru transferuri.

Astfel, anul trecut s-a investit în transferuri suma de 9.63 miliarde de dolari, cu aproximativ două miliarde de dolari mai mare decât cea din 2019, record stabilit înainte de pandemie. 10% din sumă a fost realizată doar din zece transferuri, între care Jude Bellingham de la Borussia Dortmund la Real Madrid, Enzo Fernandez de la Benfica Lisabona la Chelsea sau Harry Kane de la Tottenham la Bayern Munchen, potrivit raportului ”Global Transfer”.

Record istoric, FIFA a publicat raportul. Suma uriașă cheltuită de cluburi pe transferuri în 2023

Jude Bellingham, Real Madrid. Sursa foto: Profimedia

Cluburile care au investit cei mai mulți bani în transferuri

Raportul FIFA mai arată că doar cluburile din Anglia au plătit, în 2023, suma de 3.2 miliarde de dolari pe transferuri de jucători. În schimb, la capitolul câștigături din transferuri, cluburile din Germania au stat cel mai bine. Toate formațiile au generat câștiguri în valoare de 1.2 miliarde de dolari.

În plus, cei mai mulți fotbaliști au plecat din Brazilia: 1.217, după cum anunță FIFA.

Cluburile care au cletuit cei mai mulți bani

  • 1. Chelsea
  • 2. PSG
  • 3. Liverpool
  • 4. Real Madrid
  • 5. Bayern Munchen
  • 6. Manchester United
  • 7. Manchester City
  • 8. Tottenham Hotspur
  • 9. RB Leipzig
  • 10. Ajax

Campionatele care au cheltuit cei mai mulți bani în 2024

Și în perioada de mercato din 2024, cluburile au scos din conturi mulți bani pentru transferul jucătorilor. Premier League a fost, de cele mai multe ori, campionatul care a cheltuit cele mai mari sume de bani pe transferuri. Acum, cluburile din Anglia au plătit în perioada de mercato a iernii puțin peste 70 de milioane de euro și se află pe locul cinci în acest clasament.

Lider este Ligue 1, unde cluburile au cheltuit 146.780.000 de euro. Pe locul secund se află campionatul Braziliei, unde s-au plătit 130.980.000 de euro. LaLiga a completat podiumul cu 71,25 de milioane de euro.

Citește și: Cristiano Ronaldo a fost primul, dar lucrurile au luat-o razna. Opt dintre cei mai bine plătiți fotbaliști din lume joacă în Arabia Saudită

Cluburile din Bundesliga au plătit 71 de milioane de euro pentru transferuri. Pe locul cinci se află Premier League cu 70.320.000 de euro, iar Serie A pe poziția a șasea cu 68.950.000 de euro.

Arabia Saudită ocupă locul 12 în acest clasamet, cu 23.000.000 de euro cheltuiți. Acest lucru se întâmplă și pentru că Fondul de Investiții Publice din Arabia Saudită a impus limite pentru transferurile din iarnă, potrivit Mundo Deportivo.

Alt fotbalist celebru a plecat în Arabia Saudită

Deși în Saudi Pro League există limite pentru transferurile din iarnă, un alt fotbalist uriaș a ales să lase Europa pentru Arabia Saudită.
Mijlocaşului croat Ivan Rakitic, în vârstă de 35 de ani, a plecat de la Sevilla la Al-Shabab.

Citește și: Suma uriașă cheltuită de arabi pe transferuri în această vară. Campionatul din Europa în care s-au investit cei mai mulți bani

Ivan Rakitic, care a evoluat şi la Barcelona, în perioada 2014-2020, a disputat în total 323 de meciuri pentru Sevilla, care îl plasează pe locul 11 în rândul jucătorilor cu cele mai multe partide disputate din istoria clubului.

Cu o experiență considerabilă în domenii precum sport și actualitate, Betrice Dumitru s-a alăturat echipei noastre în anul 2021. A absolvit Facutatea de Jurnalism și mai multe cursuri pentru ... vezi toate articolele