30 ian. 2024 | 08:12

Se dublează prețul la gaz în România, ce trebuie să știe românii. Ce ar trebui să facă Guvernul, avertismentul experților

ACTUALITATE
Se dublează prețul la gaz în România, ce trebuie să știe românii. Ce ar trebui să facă Guvernul, avertismentul experților

Asociația Energia Inteligentă (AEI) atrage atenția asupra unei potențiale dublări a prețului la gaze în 2025 și cere Guvernului, prin intermediul unei scrisori deschise, adoptarea unor măsuri urgente pentru evitarea acestui scenariu care ar destabiliza bugetele personale ale românilor.

În prezent, prețul gazelor naturale a scăzut semnificativ, ajungând la 27,850 euro/MWh, cu 925% mai mic față de perioada când România avea plafonare la 277,660 euro/MWh în august 2022.

În contextul expirării plafonării prețului la gaze în martie 2025, AEI propune o Strategie Post Plafonare a Prețului în Energie.

În prezent, românii plătesc 0,29 lei/kWh, cu 6% mai puțin decât în august 2022, dar AEI avertizează că, fără intervenție, prețurile ar putea crește masiv începând cu luna aprilie a anului 2025.

Guvernul României a adoptat acte normative pentru gestionarea creșterii prețurilor la energie și gaze naturale, care expiră în martie 2025.

Vezi și: Cum scazi factura la gaz pe timp de iarnă, să plătești mai puțin pe energie. Trucul pe care toți românii cu centrală termică trebuie să-l știe

Măsurile propuse de AEI

AEI propune o serie de măsuri, printre care informarea masivă a consumatorilor, profesionalizarea entităților de reglementare, reorganizarea ANRE și Consiliul Concurenței, și suspendarea prevederilor din Codul Civil privind prelungirea automată a contractelor fără semnătură efectivă.

Propunerile AEI vizează, de asemenea, inclusiv reglementări ale pieței, cum ar fi ofertarea concurențială a gazelor naturale și publicarea marjei comerciale pe facturile de gaze pentru o transparență crescută.

Măsurile fiscale includ reducerea TVA la 5% pentru contractele noi și impunerea unui model de impozitare progresist al supraprofiturilor furnizorilor.

Vezi și: Se schimbă legea în Europa, se termină cu centralele pe gaz. Planul UE pentru reducerea încălzirii globale, trecem toți pe curent

Sărăcia energetică trebuie redusă

Asociația subliniază importanța reducerii sărăciei energetice și protejării consumatorilor vulnerabili, propunând extinderea legii de protecție socială și a măsurilor de diminuare a sărăciei energetice.

În plus, AEI aduce în discuție măsuri pentru eficiența energetică și un Plan de Urgență Energetică în cazuri de nefuncționare a pieței sau situații de urgență.

AEI subliniază, în egală măsură, că o piață disfuncțională impune o abordare legislativă diferită și punctează pe necesitatea stabilirii momentelor de aplicare a măsurilor de intervenție.

Prin propunerea lor, cei de la AEI urmăresc să asigure un echilibru între interesele consumatorilor, stabilitatea economică și eficiența energetică în piața românească a energiei. Rămâne de văzut cât vor fi puse în practică aceste măsuri.

Vezi și: Cât vor plăti românii pentru gaz de la 1 aprilie 2025. Preţurile vor exploda, avertizează specialiştii

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele