25 ian. 2024 | 10:00

Locuri de muncă generoase pentru românii care vor să muncească. Radiografia pieței de joburi la început de 2024

ACTUALITATE
Locuri de muncă generoase pentru românii care vor să muncească. Radiografia pieței de joburi la început de 2024

Anul 2024 a debutat cu vești bune pentru cei în căutarea unui loc de muncă în România. Angajatorii din diverse sectoare au manifestat un interes crescut pentru extinderea echipelor, punând la dispoziție peste 20.000 de joburi noi pe platforma eJobs.

Această tendință subliniază dinamica pozitivă a pieței de muncă și oferă perspective încurajatoare pentru candidați.

„Ce vedem, de la începutul lunii și până acum, este o continuare a tendinței de anul trecut de a crește numărul de joburi on-site, care presupun prezența zilnică la birou, și de a scădea numărul de joburi remote. Din numărul total de locuri de muncă noi disponibile de la începutul lunii, doar 8,9% au fost remote. 4% au fost joburi postate de angajatori din afara țării, iar restul implicau un program clasic, cu prezență la birou”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs.

Citește și: Noi concluzii despre munca la distanță. Cum se pliază joburile remote pe angajatori

Joburi on-site versus remote în 2024

Retailul, centrele de servicii, call center și industria alimentară se numără printre domeniile cu cea mai mare activitate în ceea ce privește noile oferte de locuri de muncă. Această diversitate reflectă o economie în expansiune și nevoia crescută de forță de muncă calificată și necalificată în sectoare cheie.

„Pentru prima parte a clasamentului, este de așteptat ca în lunile următoare să apară fluctuații și să vedem creșteri ale unor județe în care anual este căutat un număr mare de angajați. Vorbim, spre exemplu, despre Timiș, Brașov sau Sibiu. Pentru că, dacă ne uităm la tot anul trecut, topul județelor în care s-au făcut cele mai multe angajări arăta astfel: București, Cluj, Iași, Timiș, Ilfov, Brașov, Constanța și Prahova”, adaugă Drăghici.

Conform Roxanei Drăghici, Head of Sales la eJobs, există o tendință clară de creștere a numărului de joburi on-site, care presupun prezența zilnică la birou, în detrimentul celor remote. Doar 8,9% dintre locurile de muncă noi disponibile sunt remote, ceea ce indică o revenire la modelul tradițional de muncă, în urma perioadelor de adaptare la condițiile pandemice.

Citește și: După ce te-a lăsat fără loc de muncă, inteligența artificială te ajută să-ți găsești altul

Distribuția geografică a joburilor

Bucureștiul conduce detașat în topul județelor cu cea mai mare nevoie de candidați, având peste 10.000 de joburi noi la începutul anului 2024. Clujul și Iașiul urmează în clasament, demonstrând că marile centre urbane rămân motoarele creșterii economice și ale angajărilor în România.

Retailul a fost sectorul cu cea mai mare rată de angajare în această perioadă, urmat de servicii, call center / BPO și industria alimentară. Aceste domenii, împreună cu transportul/logistica, construcțiile, producția și turismul, au constituit principalele direcții în care s-au orientat angajatorii în căutarea de noi talente.

Oportunități pentru toate nivelele de experiență

Cele mai multe oportunități de angajare s-au adresat candidaților entry-level și celor cu un nivel mediu de experiență. Interesul manifestat de acești candidați reflectă o piață a muncii vibrantă și deschisă, care oferă șanse reale de dezvoltare profesională și avansare.

„A devenit o regulă în piața muncii ca luna ianuarie să fie dominață de mișcări care angrenează în primul rând acest nivel de carieră, atât în ceea ce privește joburile postate, cât și în ceea ce privește aplicările. Pe măsură ce crește nivelul de senioritate, observăm o tendință de a aștepta mai mult până a lua decizia de schimbare a jobului și, în general, prima și ultima lună ale anului sunt luni folosite mai degrabă pentru a prospecta piața”, a concluzionat Drăghici, conform Economedia.ro.

Radiografia pieței de joburi la începutul anului 2024 dezvăluie o perioadă de prosperitate și expansiune pentru piața muncii din România. Cu un număr generos de locuri de muncă disponibile și o tendință clară de creștere a angajărilor în domenii cheie, anul curent se anunță a fi unul plin de oportunități pentru candidații de toate nivelurile de experiență. Aceste condiții favorabile subliniază rolul crucial al angajatorilor în dinamizarea economiei și în asigurarea unui mediu de lucru stabil și atractiv pentru forța de muncă din România.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele