17 ian. 2024 | 14:32

Unde s-au angajat românii în 2023, care sunt pozițiile cele mai căutate în 2024. În ce domeniu ai cele mai mari șanse la un job în România

ACTUALITATE
Unde s-au angajat românii în 2023, care sunt pozițiile cele mai căutate în 2024. În ce domeniu ai cele mai mari șanse la un job în România

Piața muncii din România a suferit transformări importante în 2023 și continuă să se adapteze atât la pretențiile pieței, cât și la doleanțele candidaților care visează la salarii din ce în ce mai mari.

Dincolo de opiniile pe care le avem noi și de modul în care a evoluat piața muncii, conform datelor agregate de eJobs în cea mai recentă ediție a raportului Review & Trends, 39,6% dintre joburile postate anul trecut au vizat candidații entry-level, respectiv pe cei care au între 0 și 2 ani de experiență. 28,4% au căutat candidați cu un nivel mediu de experiență (2 – 5 ani) și 21% acceptau inclusiv candidați fără niciun fel de experiență.

Cu alte cuvinte, aproximativ 60% din piața muncii nu implică poziții de oameni cu prea multă experiență sau abilități avansate în diverse domenii. Mai mult decât atât, acele abilități s-ar putea să se reflecte, de fapt, într-un handicap în găsirea unui jobs, pentru că ești supracalificat pentru poziția dorită.

Citește și: Care vor fi joburile viitorului: Unde să te angajezi, domeniile cu cele mai multe locuri de muncă în următorii ani

Realitatea pieții muncii din România

Din cea de a opta ediție a raportului Review & Trends reiese că doar 8,4% din locurile de muncă din 2023 au fost pentru seniori, cei cu mai mult de cinci ani de experiență. Doar 2,6% dintre poziții au fost pentru manageri.

„Procentele mai mici aferente pozițiilor de seniori și manageri se explică și prin faptul că 2023 a fost un an în care am văzut mai puține mișcări de carieră pe aceste două nivele profesionale. Managerii și specialiștii au fost mai puțin predispuși să își schimbe job-urile, au fost mai stabili decât în alți ani și, prin urmare, s-au eliberat mai puține poziții de acest tip pentru care a fost nevoie să se găsească înlocuitori”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs.

Partea interesantă vine însă tot din zona de entry-level și fără experiență. Acolo au fost cele mai multe poziții, dar s-a și aplicat cel mai mult. Astfel, s-a repetat situația în care, pentru al patrulea an consecutiv, categoria 18-24 de ani rămâne a doua cea mai activă grupă de vârstă, la distanță mică de primul loc, ocupat de candidații cu vârste cuprinse între 25 și 35 de ani.

Citește și: Impactul AI asupra locurilor de muncă: Avertismentul îngrijorător al Fondului Monetar Internațional

Unde îți găsești cel mai ușor de lucru, în ce domenii

Domeniile în care au aplicat cel mai mult candidații entry-level au fost retail, call-center / BPO, servicii, IT / telecom, banking, turism, advertising / marketing / PR și industria alimentară.

„Acestea sunt, de altfel, și domeniile care au cele mai multe joburi disponibile pentru cei care se află la început de carieră sau pentru cei care vor să se angajeze într-un domeniu nou, în care nu au foarte multă experiență. Pentru mulți tineri, spre exemplu, sunt considerate „punți” de trecere spre alte domenii și locul în care pot deprinde un prim set de abilități profesionale”, explică Roxana Drăghici pentru Economedia.ro.

Aproximativ 15,7% dintre aplicările entry-level au vizat locuri de muncă de la distanță, și doar 1,7% au aplicat pentru o poziție în străinătate. ”Comparativ cu mediile generale, îi vedem la fel de puțin dispuși să plece în alte țări, însă reprezintă categoria profesională care își dorește cel mai multă să aibă opțiune de a lucra exclusiv de acasă sau și de acasă”, a adăugat oficialul eJobs.

În ceea ce privește salariile, media națională pe entry-level conform Salario este de 3.400 de lei net, în timp ce pretențiile angajaților, așteptările candidaților, gravitează în jurul a 4500 de lei net.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele