Orașul turnurilor „fără număr”. Ce s-a întâmplat cu impresionantele structuri arhitecturale din Bologna, de fapt VIDEO
Poate fi surprinzător să afli asta, dar Bologna (românii îi mai spus și „Bolonia”) avea, pe timpuri, turnuri extrem de înalte, asemănătoare cu zgârie-norii, iar asta se întâmpla în perioada medievală.
Bologna, orașul care a „inventat” zgârie-norii
Se crede că existau aproximativ 180 de turnuri în Bologna, între secolele al XII-lea și al XIII-lea. Unul dintre cele mai înalte avea 97 de metri, și încă se mai află în picioare și astăzi. Scopul principal al construirii acestor turnuri era apărarea.
Pe lângă turnuri, există și astăzi porți fortificate care corespund ușilor zidului orașului din secolul al XII-lea. Aproximativ 180 de turnuri au existat în Bologna între secolele al XII-lea și al XIII-lea turnuri medievale
Primul istoric care a studiat în mod sistematic zgârie-norii din Bologna a fost Contele Giovanni Gozzadini. El a fost senator al regatului italian și a trăit în secolul al XIX-lea, dorind să ajute la stabilirea prestigiului orașului său natal.
Analizând arhivele civice ale actelor de proprietate imobiliară, Gozzadini a încercat să ajungă la un număr fiabil de turnuri pe baza schimbărilor documentate de proprietate. A ajuns, în cele din urmă, la un număr extraordinar de 180 de turnuri, o cantitate imensă având în vedere dimensiunea și resursele din Bologna medievală.
Pentru ce erau folosite aceste turnuri
Există o ipoteză care explică de ce existau atât de multe turnuri defensive extrem de înalte. Ipoteza spune că familiile cele mai bogate le foloseau în scopuri ofensive/defensive în perioada Controversei Investiturii.
În acea perioadă, exista un conflict între biserică și stat pentru puterea de a alege și instala episcopi și abați de mănăstiri și chiar pe însuși pe Papă.
Construirea unui turn medieval tipic din Bologna atât de înalt ca acele turnuri, nu era o treabă ușoară. Pentru a construi un turn medieval tipic din Bologna, oamenilor le trebuia probabil între trei și zece ani de muncă și un număr mare de țărani sau iobagi, care să „sclavagească”.
Toate turnurile construite în această perioadă destul de interesantă, dar puțin cunoscută, aveau o secțiune transversală pătrată cu fundații între cinci și zece metri adâncime, consolidate cu stâlpi bătuți în pământ și acoperiți cu pietriș și var.
În secolul al XIII-lea, multe turnuri au fost demolate sau dărâmate, iar altele pur și simplu s-au prăbușit. Multe turnuri au fost ulterior folosite într-un fel sau altul: ca închisoare, ca turn al orașului, magazin sau clădire rezidențială. Astăzi, în Bologna, există mai puțin de douăzeci de turnuri medievale.