Se întâmplă cu tichetele de masă ale românilor în 2024, cifrele sunt clare. Criza economică și măsurile fiscale lovesc buzunarele angajaților
Anul nou a venit cu mai multe vești proaste pentru angajații care se bucură de tichete de masă de la angajator. Deși pe hârtie a crescut valoarea lor cu 5 lei, de la 35 la 40 de lei, în practică, din acest an, se impozitează. Astfel, Guvernul nu a făcut decât să aducă mai mulți bani la bugetul de stat.
Începând cu 1 ianuarie 2024, tichetele de masă în România sunt supuse unei impozitări suplimentare. Pe lângă impozitul de 10% pentru CAS (Contribuția de Asigurări Sociale), a fost introdusă și o impozitare de 10% pentru CASS (Contribuția de Asigurări Sociale de Sănătate). Este important de menționat că valoarea tichetelor de masă a crescut de la 35 de lei la 40 de lei, dar aceasta e o recomandare.
Totuși, angajatorii nu sunt obligați să acorde tichete de masă în valoare de 40 de lei, aceasta fiind doar o propunere a Guvernului. Astfel, angajații care primesc tichete de masă cu o valoare mai mică de 40 de lei vor avea inevitabil de pierdut din această schimbare. Nu în ultimul rând, bonurile de masă se vor acorda exclusiv pe format electronic
Ce se se întâmplă cu tichetele de masă din România
Conform datelor publicate într-o analiză Frames, 2024 va marca un record istoric pentru piața tichetelor de masă din România. Se estimează că vor ajunge la peste 7 miliarde de euro, cu condiția ca autoritățile române, prin Codul Fiscal, să introducă o predictibilitate fiscală. Nu de alta, dar inflația din țara noastră face o treabă foarte bună în a eroda puterea de cumpărare a românilor, iar voucherele de la angajator reprezintă totuși un mecanism de compensare parțială a acestei realități. Ca referință, prognoza bugetară estimează o inflație de 6% pentru 2024, în timp ce creșterile salariale vor fi aproape inevitabil sub această valoare
,,În sectorul bugetar, statul va oferi o creștere salarială de 5%, în marea majoritate a sectoarelor, iar în economia privată sunt foarte puține companii care vor oferi angajaților creșteri salariale peste nivelul inflației’’, afirmă analiștii Frames.
Cât câștigă românii din tichete de masă, cum le fac viața mai ușoară
,,Sunt peste 3 milioane de beneficiari care își vor putea vedea veniturile mai mari cu 880 de lei, în cazul unei norme complete de muncă. Adăugați și valoarea tichetelor cadou, a celor de studii, vacanță și a celorlalte tipuri de tichete și am putea ajunge, în 2024, la un stimul de peste 35 miliarde de lei, adică aproape 7 miliarde de euro. E un pas semnificativ pentru susținerea puterii de cumpărare în condițiile în care, să nu uităm, consumul reprezintă principalul motor al economiei’’, afirmă Adrian Negrescu, managerul Frames. Chiar și așa, aproximativ 1,5 milioane de angajați nu beneficiază încă de acest ajutor din partea angajatorului.
,,Dincolo de taxarea de 10% a tichetelor, de la 1 ianuarie, sperăm să nu mai vedem alte artificii fiscale, pentru că orice decizie de creștere a taxelor va determina tot mai multe companii să renunțe la a oferi tichete angajaților”, transmit reprezentanții Frames, citați de Economedia.ro.