11 ian. 2024 | 09:29

Ce se întâmplă cu plățile cu numerar în România. Care sunt limitele pentru tranzacțiile cu cash în 2024

ACTUALITATE
Ce se întâmplă cu plățile cu numerar în România. Care sunt limitele pentru tranzacțiile cu cash în 2024

În 2023, s-au vehiculat mai multe lovituri majore la adresa obsesiei românilor pentru bani cash. La unele dintre ele s-a renunțat pe ultima sută de metri, dar există și particularități pe care trebuie să le ai în vedere pentru noul an.

În conformitate cu Legea 406/2023, începând cu 16 ianuarie 2024, există mai multe modificări legislative care își vor face simțite efectele în piață când vine vorba de gestionarea tranzacțiilor cu numerar și plata salariilor.

Noutățile introduse în legalitate de proiectul supranumit Legea Banilor Cash și Ordonanțele de Urgență 98/2023 și 115/2023 includ o limită zilnică de 5.000 de lei pentru tranzacțiile în numerar realizate între entitățile juridice și persoanele fizice, precum, conform Adevărul.

Citește și: Dispar banii cash într-o importantă țară din lume, 25 de milioane de oameni nu vor mai folosi numerar. Cum s-a ajuns aici

Ce trebuie să ai în vedere dacă preferi tranzacțiile în numerar, cu cash

Printre schimbările pe care o să le vedem în piață în a doua jumătate a acestui an, există noi reglementări pentru soldul de casierie și avansurile de decontare. Într-o fază incipientă a Legii 406/2023 se dorea și introducerea obligativității plății salariilor cu cardul și renunțarea la numerar. Ulterior, s-a renunțat la acel detaliu, punct din lege, rămânând în continuare posibilitatea plăților cu cash sau în cont a veniturilor salariale.

Dincolo de acest aspect, din 16 iunie 2024, comercianții vor fi obligați să ofere cel puțin un instrument de plată fără numerar, precum carduri de debit, credit sau bonuri de masă în format electronic, tot pe card. Partea bună este că premierul Marcel Ciolacu a conștientizat spre finalul anului trecut că economia românească nu este pregătită pentru o reducere drastică a utilizării numerarului, mai ales în mediul rural.

Citește și: Banca românească 100% digitală, o alternativă perfectă la Revolut. Când se lansează, legătura cu Banca Transilvania

Ce schimbări sunt pregătite în 2024 pentru plățile în numerar

De la data de 1 noiembrie, mai sunt interzise încasările fragmentate în numerar de la beneficiari pentru facturile a căror valoare este mai mare de 1.000 lei și, respectiv, de 2.000 lei, în cazul magazinelor de tipul cash and carry, precum și fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii a căror valoare este mai mare de 1.000 lei, respectiv de 2.000 lei. În același timp, salariile și pensiilor, precum și orice alte venituri de natură salarială, indemnizații sau alocații, vor putea fi primite de către beneficiari fie în numerar, fie în cont bancar, după cum vor alege.

Schimbarea majoră pe care ar trebui să o vezi însă în 2024 în toate instituțiile publice și toate magazinele este introducerea obligatorie a unui instrument de plată fără numerar.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele