Sistemul public de sănătate din România, în derivă. Angajați puțini, mulți plecați în străinătate sau pensionați, infirmiere cu salariul minim
Calitatea serviciilor medicale oferită în spitalele de stat nu este de mulți ani lăudabilă și, deși este ușor să dai vina pe lipsa investițiilor, de fapt, realitatea este semnificativ mai complicată. Cum de altfel te-ai aștepta, o parte din problemă pleacă și de la leafa angajaților din sistem, mai ales a infirmierelor.
Se pregătește o grevă generală în sistemul de sănătate din România, sindicaliștii din cadrul federației sindicale Sanitas au început să adune semnături pentru demararea mișcărilor de protest. Unele dintre cele mai grave probleme s-au raportat la Iași, unde liderul sindical Iulian Cozianu a atras atenția asupra faptului că, de aproximativ doi ani, nu s-au mai făcut angajări la majoritatea spitalelor din subordinea Primăriei și a Consiliului Județean.
Între timp, în mod previzibil, unii oameni s-au pensionat, iar alții au ales să-și dea demisia și să plece din țară. Volumul de muncă a fost preluat de cei care au rămas și, implicit, a scăzut semnificativ performanța sau calitatea serviciilor oferite.
Sistemul de sănătate din România, într-o stare deplorabilă
„Este situaţia celor 4.500 de medici şi rezidenţi care şi-au luat specializarea şi mulţi vor pleca în străinătate fiindcă angajările sunt blocate. Ni s-a promis o creştere salarială de 20%, când am discutat în vară cu Guvernul, promisiunea a fost că vor fi aceleaşi creşteri ca în învăţământ. Apoi este această situaţie cu deblocarea posturilor pentru că sunt situaţii îngrozitoare: am fost la finalul anului în mai multe spitale din Iaşi şi sunt secţii sau sectoare unde situaţia e dramatică. Din 10 infirmiere, 5 au plecat la pensie. Dacă una se îmbolnăveşte, rămâne o tură neacoperită – sunt cazuri absolut reale”, a declarat Iulian Cozianu, liderul Sanitas Iași.
În teorie, cel puțin situația angajărilor ar fi trebuit să se remedieze anul trecut, după protestele din vară. Din păcate, la acea vreme, după ce au venit asigurări din partea Ministerului Sănătății că s-a înțeles problema, angajările au fost deblocate doar pentru spitalele din subordinea Ministerului.
Citește și: Cum vrea Ministerul Sănătății să prevină infecțiile nosocomiale. Situația spitalelor din România SPECIAL
Ultimul examen de titularizare, în aprilie 2022
Din aprilie 2022, au fost blocate toate angajările din sistem și nu a mai fost absorbită forță de muncă pentru a se acoperi deficitul aflat în creștere accelerată. Un caz șocant este la Spitalul de Neurochirurgie, unde activează și Cozianu. Acolo, un brancardier a decedat și unul a plecat în străinătate. În consecință, o secție de chirurgie a rămas, cel puțin temporar, fără astfel de angajați.
„Cea mai dramatică situaţie e la infirmiere, unde salarizarea e atât de proastă încât cum au ieşit la pensie, cum au plecat din sistem. Media la salariu e 2.500 de lei, dar asta pentru că sunt infirmiere în UPU sau în ATI care câştigă şi 3.500 de lei lunar, cu sporuri mari. Dar cele care lucrează în secţii cu 12% spor sunt la salariul minim pe economie. Sunt cazuri de infirmiere care câştigă sub 2.000 de lei lunar, bani în mână”, a explicat Iulian Cozianu.
În sistemul medical din România există un deficit de 10.000 de posturi la nivel național, dar s-au angajat extrem de puține persoane.
„Eu am cunoştinţă de 3-4 spitale din subordinea autorităţilor locale din ţară care au primit deblocări – cele judeţene din Oradea şi Sibiu, Spitalul «Sf. Maria» din Iaşi şi vreo 2 din Bucureşti. Dar sunt 200 de spitale în ţară coordonate de primării şi de consilii judeţene. Strângem semnături până pe 18 ianuarie, le centralizăm la nivel de ţară şi vedem apoi cum procedăm”, a concluzionat sindicalistul pentru Ziarul de Iași.