29 dec. 2023 | 06:35

Cum te ascultă telefonul, de fapt. Noi dovezi arată că de ceea ce ne era teamă nu scăpăm

ACTUALITATE
Cum te ascultă telefonul, de fapt. Noi dovezi arată că de ceea ce ne era teamă nu scăpăm

Siguranța vieții private și existența unor posibile forme de ascultare a conversațiilor de către dispozitivele noastre inteligente au reprezentat mereu subiecte de interes și de neliniște pentru mulți oameni.

Vezi și: Te ascultă telefonul? Românul de la Google explică ce se întâmplă, de fapt, pe dispozitivul tău

Telefonul cu „urechi bune” și știe ce vorbești

Chiar dacă cercetările anterioare nu au confirmat aceste temeri, dezvăluiri recente despre anumite servicii de marketing au ridicat din nou semne de întrebare asupra acestui subiect.

Un studiu anterior, realizat de Universitatea Northeastern în 2018 și citat de Rador Radio România, a examinat un număr mare de aplicații de pe smartphone-urile Android și nu a găsit dovezi că aceste aplicații ar asculta conversațiile în secret.

Totuși, observăm adesea apariția unor reclame legate de subiectele despre care discutăm cu prietenii sau familia, iar această coincidență poate alimenta suspiciuni.

Vezi și: Cum știi dacă telefonul tău te ascultă în secret sau nu

Ce este Active Listening

Compania Cox Media Group (CMG) a fost recent implicată într-un scandal care a adus la lumină existența unui serviciu numit Active Listening.

Acest serviciu pretinde că poate asculta și identifica conversațiile persoanelor pentru a furniza reclame direcționate. Deși există incertitudini cu privire la eficacitatea și utilizarea acestui serviciu, exemplul unui dealer de mașini din Milano ilustrează cum astfel de date ar putea fi utilizate în beneficiul afacerilor.

Există întrebări legate de parteneriatele cu firmele de marketing, cum ar fi Amazon, Microsoft și Google, și de modul în care aceste companii ar putea utiliza sau nu astfel de tehnologii de ascultare.

Unele dintre aceste companii au emis declarații referitoare la politica privind datele vocale, însă există încă aspecte care necesită clarificări suplimentare.

În concluzie, există puține certitudini și multe întrebări rămase fără răspuns în ceea ce privește această problemă. În ciuda lipsei de claritate, suspiciunile legate de ascultarea conversațiilor de către dispozitivele noastre inteligente au fost întărite în urma acestor dezvăluiri.

În mod cert, în viitor, vor exista multe procese legate de acest aspect. Cel mai probabil, Uniunea Europeană ar putea interveni, așa cum a făcut-o și până acum.

Vezi și: Semnul care îți arată că telefonul tău este ascultat: cum știi dacă ești spionat, îți sunt citite mesajele, care sunt soluțiile

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele