S-au schimbat buletinele în România, de la 1 ianuarie. Cărțile de identitate electronice, disponibile la nivel național
Din primele zile ale noului an, cărțile de identitate electronice au început să fie disponibile la nivel național. Supranumite și buletine cu cip, aceste documente sunt semnificativ mai utile în a călători peste graniță, cu mențiunea că mulți români au fost sceptici când au aflat de introducerea lor. Pe de altă parte, poți în continuare să optezi și pentru un buletin simplu în noul format, dar acela nu va mai funcționa ca document de călătorie.
După un experiment la scară largă desfășurat în Cluj în privința adopției cărților de identitate electronice în România, noile documente sunt disponibile la nivel național și au dimensiunea unui card bancar sau permis de conducere, pentru a fi mai ușor de strecurat într-un portofel de dimensiuni standard.
La ce te ajută cartea de identitate electronică
Noul buletin electronic ascunde la interior un cip de memorie. Printre altele, acesta va integra în format digital toate datele pe care le vezi ilustrate pe actul efectiv. În plus, tot în același modul de memorie vei găsi amprentele digitale, pe lângă numele, fotografia, data nașterii și CNP-ul.
Ca un avantaj pentru cei care optează pentru ele, le vor putea folosi ca document de călătorie în toate țările membre ale Uniunii Europene și în celălalte țări cu care România are tratate de liberă circulație și nu îți trebuie viză pentru ale vizita. Practic, în scenariul menționat, înlocuiește necesitatea pașaportului.
Citește și: Se schimbă buletinele în România, dar pe banii românilor. Cât costă cartea de identitate electronică
Alternativa dacă nu vrei ”buletin cu cip”
În contextul tensiunilor create în piață de tranziția la cartea de identitate electronică, românii care nu vor să le adopte vor avea și această posibilitate. Alternativa constă într-o carte de identitate clasică, fără cip. Important este să depui o cerere pentru a o primi în formatul tradițional, fără componente electronice la interior.
Dacă mergi însă pe această variantă, nu vei mai putea să le folosești decât la nivel național, în fața autorităților și organelor avizate. În același timp, toate buletinele emise până la 31 decembrie 2023 vor putea fi utilizate fără probleme până la expirarea lor, la fel ca și până acum, inclusiv pentru liberă circulație în Uniunea Europeană și alte teritorii.
Pentru a obține o nouă carte de identitate ai nevoie de următoarele documente:
- actul de identitate.
- certificatul de naștere, original.
- certificatul de căsătorie, în cazul persoanelor căsătorite sau al soțului supraviețuitor, original.
- certificatul/hotărârea judecătorească de divorț definitivă/irevocabilă, după caz, original, certificatele de naștere ale copiilor cu vârsta de până la 14 ani, care își schimbă domiciliul împreună cu solicitantul actului de identitate.
- extrasul de carte funciară sau documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu, precum și, după caz, cel cu care se face dovada adresei de reședință, original.