21 dec. 2023 | 15:15

Contrar așteptărilor, digitalizarea mărește numărul locurilor de muncă, în 2024. Ce competențe li se cer angajaților

ACTUALITATE
Contrar așteptărilor, digitalizarea mărește numărul locurilor de muncă, în 2024. Ce competențe li se cer angajaților

Un studiu recent evidențiază un răspuns pozitiv și conștientizarea potențialului pe care îl are digitalizarea în rezolvarea provocărilor legate de deficitul din sectorul industrial.

Vezi și: Dispare dosarul cu șină, serviciile de stare civilă se mută pe internet. Cel mai nou efort de digitalizare a României, oficial

Digitalizarea, benefică, până la urmă

Cu peste două treimi dintre respondenți susținând că digitalizarea poate depăși aceste provocări, se subliniază faptul că instrumentele digitale nu aduc doar eficiență, ci și soluții pentru sănătatea forței de muncă.

Se remarcă schimbările rapide din medii industriale, unde obiectivele de sustenabilitate și tehnologiile avansate, cum ar fi inteligența artificială, care devine din ce în ce mai integrată.

Mai mult, aproape jumătate dintre respondenți văd o extindere semnificativă a rolurilor de muncă în fabrici pentru a îndeplini aceste obiective de sustenabilitate.

Ali Haj Fraj, de la Schneider Electric subliniază, potrivit economedia.ro, că digitalizarea nu doar sprijină productivitatea, ci este crucială pentru a aborda provocările centrului de greutate al industriei, și anume oamenii.

Astfel, optimizarea rolurilor de Operare Tehnologică (OT) poate duce la o mai bună valorificare a potențialului angajaților, reducând timpul dedicat sarcinilor administrative.

Există un optimism rezonabil legat de capacitatea de a recruta și păstra angajații, dar se evidențiază schimbări semnificative în rolurile OT în următorii trei ani, precum și așteptări legate de schimbarea semnificativă a naturii muncii datorită digitalizării.

Vezi și: România, „repetentă” la digitalizare: suntem cu mult sub media europeană

Competențe noi în zonele industriale

Cu toate acestea, se constată și o nevoie crescută de competențe noi, cum ar fi programarea și integrarea roboticii, și procesarea datelor, vizualizarea și analiza.

Companiile industriale recunosc deficitul de competențe în aceste domenii și arată intenția de a investi mai mult în procesarea datelor decât în programarea și integrarea roboticii.

Experții în domeniu recomandă colaborarea între companiile industriale și partenerii din ecosistemul industrial pentru a rezolva aceste deficite de competențe tehnologice.

Investițiile în digitalizare sunt esențiale pentru a pregăti forța de muncă pentru schimbările continue și pentru a îmbunătăți eficiența și productivitatea.

Vezi și: Eșecul digitalizării: avem tehnologie, dar n-are cine să ne învețe să o folosim, situația companiilor din România

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele