Îngrijorări în legătură cu uleiul de cocos. Cât de nociv ar fi pentru organism, de fapt
Acum câțiva ani, uleiul de cocos era considerat regele absolut al sănătății, fiind promovat pentru presupusele sale beneficii pentru sănătate.
Vezi și: Pericolul ascuns în uleiul de cocos comestibil. Greșeala fatală pe care românii o fac la consum
Uleiul de cocos nu ar fi, de fapt, un super-aliment
Cercetările sugerează că uleiul de cocos s-ar putea să nu fie atât de benefic pentru noi cum ne-au făcut să credem tendințele de alimentație sănătoasă.
De fapt, un studiu a sugerat potențiale riscuri semnificative pentru sănătate asociate cu consumul acestui produs la modă.
Așa cum s-a demonstrat la șoareci, uleiul de cocos ar putea altera consumul de alimente și ar putea afecta anumiți hormoni metabolici.
De asemenea, s-ar putea să fie legat de creșterea în greutate, comportamentul anxios și inflamația crescută a sistemului nervos central, a țesutului adipos și a ficatului, pe baza unor cercetări anterioare.
Pentru a ajunge la această concluzie, echipa de cercetare a administrat o doză zilnică, echivalentul caloric al unei lingurițe de supă, de ulei de cocos șoarecilor sănătoși pe o perioadă de opt săptămâni.
La sfârșitul studiului, au descoperit că hormonii metabolici cheie, leptina și insulină, implicați în reglarea sațietății și a nivelurilor de zahăr din sânge, au fost suprimați, ceea ce, conform autorilor, au afectat controlul energetic.
De asemenea, au descoperit dovezi care sugerează că mecanismele biochimice implicate în sinteza grăsimilor au fost stimulate.
Ar trebui folosit cu prudență în alimentație, susțin cercetătorii
În ansamblu, aceste constatări nu sunt întru totul surprinzătoare. Acizii grași saturați, componenta principală a uleiului de cocos, sunt cunoscuți pentru a promova rezistența la insulină și leptină și au fost anterior asociate cu inflamația și obezitatea.
Studii anterioare ale acelorași autori au sugerat că consumul de ulei de cocos ar putea duce la creșterea în greutate, un procent mai mare de grăsime, o reducere energetică, inflamație și comportament anxios.
Deși aceste cercetări sunt limitate în prezent la animale și ar trebui privite cu prudență, oamenii ar trebui totuși să-și reconsidere consumul de ulei de cocos, a avertizat echipa de oameni de știință.