Se majorează punctul de pensie, schimbări importante pentru pensionarii români. Mesajul de la Casa de Pensii
Anul viitor vine cu schimbări importante în sistemul autohton de pensii, majorări semnificative și recalculări pentru toți pensionarii. În teorie, se dorește realizarea unui sistem mai echitabil de calcul al banilor din care cea mai vulnerabilă categorie de români trebuie să trăiască.
După digitalizarea dosarelor de pensii, un proces început în urmă cu mai mulți ani, anul viitor marchează momentul în care se vor vedea rezultatele acelui efort. Recalcularea pensiilor este așteptată de milioane de români, având în vedere că, pentru cei mai mulți dintre ei, se va reflecta într-o creștere.
Punctul de pensie, principalul pilon al majorărilor
Valoarea punctului de pensie va crește la 1 ianuarie 2024 de la 1.785 de lei în prezent până la 2.032 de lei. Această schimbare va influența semnificativ și pozitiv pensiile tuturor pensionarilor, inclusiv ale privilegiaților cu pensii speciale. Aparent, nu se poate face niciun fel de discriminare pe acest front.
„De această majorare vor beneficia toți pensionarii sistemului public de pensii”, spune Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii (CNPP), la Antena 3 CNN.
Cum se simte creșterea punctului de pensie
Șeful CNPP a dat exemplul unui pensionar cu un stagiu de cotizare de 37 de ani a cărui pensie va crește de la 2.257 de lei până la 2.569 de lei. Din septembrie însă, când se trece la noua formulă de calcul, vor exista creșteri semnificativ mai consistente decât atât. Unii s-ar putea să primească chiar și cu 70% mai mulți bani în fiecare lună.
„La data de 1 ianuarie 2024 când avem acea indexare de 13,8% pensia va fi majorată de la 2.257 lei la 2.569 lei. Începând cu data de 1 septembrie 2024, rezultă o pensie de 3.873 lei, care în cazul acesta este o creștere de 71,6% decât primește în prezent respectivul pensionar”, a mai spus Daniel Baciu.
Pentru ca acest lucru să fie posibil ”peste noapte”, a fost necesară digitalizarea dosarelor de pensii, multe dintre ele fiind pe hârtie până acum. Astfel, va fi facilitată o gestionare mai eficientă și transparentă a sistemului de pensii. În prezent, peste 95% dintre dosare au fost trecute în calculator.