07 dec. 2023 | 11:28

EXPERIENȚĂ O incursiune captivantă în lumea cinematografiei: Am vizionat primul film românesc filmat într-o închisoare, „Visul”, regizat de Cătălin Saizescu, în inima Penitenciarului Rahova, alături de deținuți

ACTUALITATE
EXPERIENȚĂ O incursiune captivantă în lumea cinematografiei: Am vizionat primul film românesc filmat într-o închisoare,

De obicei, când vrei să vizionezi un film, mergi la cinema sau pornești o aplicație de streaming, precum Netflix sau Disney+, în confortul casei tale. Săptămâna aceasta, însă, redacția Playtech a fost invitată să vadă noul film românesc „Visul”, regizat de Cătălin Saizescu, în Penitenciarul Rahova. Fiind vorba de o experiență inedită, am acceptat imediat și am văzut primul film românesc filmat într-o închisoare, alături de o parte din distribuția peliculei, dar și alături de deținuți.

Proiecție specială la Penitenciarul Rahova: Am vizionat VISUL, alături de echipa filmului și deținuți

Comedia VISUL, regizată de Cătălin Saizescu, a fost proiectată la Penitenciarul Rahova pe 5 decembrie, în fața deținuților, fiind prima vizionare a unui lungmetraj românesc de ficțiune în premieră într-un penitenciar de maximă siguranță. „Visul” este primul lungmetraj românesc filmat în Penitenciarul Rahova, cu sprijinul Administrației Naționale a Penitenciarelor, și vorbește, printre altele, și despre puterea artei de a transforma oameni și poate de a schimba destine.

Proiectie Visul – Penitenciar Rahova

Interviuri pe larg despre film cu regizorul, scenaristul și câțiva dintre actorii din distribuție, găsiți chiar în materialul de aici.  Scenariul filmului a plecat de la o poveste reală pe care a trăit-o chiar scenaristul peliculei românești, în viața reală.

Citește și: INTERVIU Comedia “Visul”, regizată de Cătălin Saizescu: Când vezi în cinema singurul film românesc filmat în închisoarea Rahova, de ce e original

La proiecția care a avut loc chiar într-unul din spațiile surprinse în film, au participat peste 100 de deținuți, alături de conducerea Penitenciarului și responsabilii programelor de educație, o parte din angajați și actorii Vlad Logigan, Georgiana Saizescu, Nae Alexandru și Serghei Mizil. Ceilalți peste 1300 de deținuți au putut viziona filmul în rețeaua internă de televiziune a penitenciarului, pe televizoarele donate de producătorii filmului.

„Vă mulțumim că ne-ați dat ocazia să vedem acest film aici, înainte de premiera lui în cinematografe și că ați arătat viața noastră de zi cu zi, așa cum o trăim, ce facem aici”, a spus unul dintre deținuții care au vizionat filmul.

Deținut care punea întrebări echipei filmului, după proiecție

O parte din cei prezenți au împărtășit experiențele impresionante avute în situații similare – atelierele de teatru și participarea la Festivalul „Descătușare prin cultură”, cu diverse spectacole jucate la Teatrul Nottara, fiind aplaudați de întreaga audiență.

„Am filmat pentru VISUL la Penitenciarul Rahova în 2021, iar pentru mine este foarte important că am reușit să-l proiectăm astăzi aici, în fața deținuților, înainte să intre în circuitul cinematografic. Avem nevoie de artă, de cultură, de film și de teatru, de emoție, prietenie și de blândețe în viețile noastre. Sper ca filmul VISUL, pe lângă latura sa comică, să poarte și acest mesaj, că fiecare se poate îndrepta, cu căință, educație și prin artă”, a declarat regizorul Cătălin Saizescu.

O parte din echipa filmului Visul

Mai jos, poți vedea un mini-interviu cu un deținut care a asistat la proiecția filmului și despre cum a jucat el pe scena Teatrului Nottara.

Din 12 decembrie, la cinematografele „normale” din țară

În filmul VISUL, un grup de deținuți – „Fane Măreț” (Serghei Mizil), „Flaut” (Silviu Mircescu), Botișor (Vlad Darius Crețan Nosfe +), „Fundulea” (Ștefan Lupu), „Gutuie” (Nicodim Ungureanu) și „Blându” (Mircea Drîmbăreanu) – participă la spectacolul regizat de Alex (Vlad Logigan) pentru un festival de teatru, visând la evadare. Pentru Alex, un actor de provincie, visul de a fi distribuit în spectacole importante e zădărnicit de pretențiile unui regizor absurd (George Ivașcu), iar relația cu iubita lui, Carmen (Georgiana Saizescu), e pe cale să se destrame.

Proiectie Visul – Penitenciar Rahova

O parte din echipa VISUL va participa la proiecțiile speciale în 10 orașe: Cluj-Napoca (7 decembrie, Cinema City Iulius Mall, ora 18:30), Brașov (8 decembrie, Cinema City AFI, ora 18:30 și la Cinema One, ora 19:00), Sibiu (9 decembrie, Cineplexx Sibiu, ora 18:30), Timișoara (10 decembrie, Cinema Timiș, ora 19:00), Craiova (12 decembrie 2023, Cinema VIP Electroputere Mall, 18:30), Pitești (13 decembrie 2023, Cinema City VIVO!, ora 18:30), Iași (14 decembrie, Cinema City Iulius Mall, ora 18:30), Constanța (16 decembrie, Cinema City VIVO!, ora 18:30), Oradea (17 decembrie, Oradea Palace Lotus Center, ora 18:30), Ploiești (19 decembrie 2023, Cinema City Shopping City Ploiești, ora 18:30).

Vezi și: INTERVIU „Oameni de treabă”, comedia românească ce aduce pe ecrane realitatea actuală din țară: de vorbă cu Paul Negoescu, Iulian Postelnicu, Anghel Damian și Crina Semciuc

Inspirat de întâmplări reale, după un scenariu semnat de Gabriel Gheorghe (serialul „Groapa”), lungmetrajul „Visul” va ajunge în cinematografele din toată țara începând cu 12 decembrie 2023, distribuit de Bold Film Studio. Biletele sunt disponibile pe site-urile cinematografelor și la casieriile acestora.

Din distribuția filmului mai fac parte: Gloria Găitan, Magda Catone, Adrian Nartea, Florin Piersic Jr., Valentin Teodosiu, Gabriel Spahiu, Cosmin Natanticu, Irina-Margareta Nistor și mulți alții. Imaginea este semnată de Tudor Mircea RSC, montajul a fost realizat de Tudor Chivulescu, muzica originală este compusă de Alexei Țurcan, iar scenografia îi aparține Corinei Grămoșteanu.

Filmul a fost produs de Nerv Film, producătorul este Cătălin Saizescu, producătorul executiv este Ruxandra Flonta, iar directorul de producție, Bogdan Luca. Filmul românesc a fost realizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.

Ozana Mazilu, redactor Playtech, cu un cadou confecționat manual de deținuți

Ozana Mazilu, redactor Playtech, cu un cadou confecționat manual de deținuți

Așadar, într-o după-amiază încărcată de emoții și sentimente contradictorii, am avut privilegiul de a participa la o experiență cinematografică unică în Penitenciarul Rahova, unde a avut loc proiecția în premieră a filmului românesc „Visul”. Regizat de talentatul Cătălin Saizescu, acest film s-a distins nu doar prin povestea sa captivantă, ci și prin faptul că a fost integral filmat în interiorul Penitenciarului Rahova, aducând astfel o nouă perspectivă asupra cinematografiei românești.

Evenimentul a fost mai mult decât o simplă proiecție cinematografică; a fost o incursiune fascinantă în lumea închisorii și în culisele realizării unui film într-un mediu atât de neconvențional. Cu o sală plină de deținuți și membri ai distribuției, atmosfera era încărcată de emoții și anticipare, iar eu mă simțeam ca un martor privilegiat al unei etape remarcabile în istoria cinematografiei românești.

Junaliștii invitați la vizionare, alături de o parte a echipei filmului Visul, la Penitenciarul Rahova

Regizorul Cătălin Saizescu a împărtășit gândurile sale despre procesul de filmare în închisoare, subliniind provocările și oportunitățile unice pe care le-a întâlnit. Cu un scenariu bine construit și personaje adânc conturate, „Visul” a reușit să transceadă granițele fizice ale închisorii, oferind privitorilor o călătorie emoționantă în psihologia umană și în lumea complexă a sistemului penitenciar.

Unul dintre aspectele remarcabile ale proiecției a fost dialogul interactiv dintre deținuți și membrii distribuției prezenți în sală. Discuțiile sincere și deschise care au avut loc după film au oferit o perspectivă profundă asupra impactului real al închisorii asupra indivizilor și au pus în lumină importanța unui dialog constructiv despre sistemul penitenciar și reforma acestuia.

Filmul „Visul” a reușit să evidențieze, într-un mod inedit, complexitatea și diversitatea poveștilor umane din interiorul închisorii, aducând la suprafață nu doar latura întunecată, ci și lumina speranței și a posibilităților de schimbare. Această inițiativă cinematografică s-a dovedit a fi un pas important către o mai bună înțelegere a realităților din spatele gratiilor și a oferit publicului ocazia de a reflecta asupra sistemului penitenciar și a nevoii de reformă.

Vezi și: INTERVIU „Taximetriști”, un nou film românesc, cu Micutzu, Andi Vasluianu și Spike: cum arată viața de noapte din București, în regia lui Bogdan Olteanu

În galeria foto de mai jos, poți vedea mai multe poze de la Penitenciarul Rahova: