04 dec. 2023 | 10:34

Salariu de peste 6000 de euro în România și se fac angajări masive. Cât de bine se plătește ”inteligența artificială”, ce se caută

ACTUALITATE
Salariu de peste 6000 de euro în România și se fac angajări masive. Cât de bine se plătește ”inteligența artificială”, ce se caută

În timp ce mulți oameni sunt îngrijorați că abilitățile lor la locul de muncă vor fi înlocuite cu inteligență artificială, același AI se pare că stă la baza unor cariere foarte profitabile, în contextul în care firmele nu vor să rămână în urmă.

Cererea de specialiști în inteligență artificială a explodat în foarte multe domenii, iar firmele de IT se întrec în a identifica cei mai bun candidați în speranța recrutării. Salariile încep de la 1.800 de euro, dar ajung rapid la mai mult de 6.000 de euro, chiar și pe meleaguri mioritice. În ceea ce privește tipurile de joburi disponibile, acestea sunt împărțite în două. Se caută oameni abili în interacțiunea cu un AI predictiv pentru crearea algoritmilor, dar și utilizatori de AI generati în aplicații unde utilizatorii interacționează direct cu algoritmii.

Citește și: Care este amenințarea inteligenței artificiale în piața muncii, de fapt. Ce se întâmplă cu salariile oamenilor, cu joburile

Inteligența artificială și locurile de muncă bine plătite

„Astfel, AI-ul devine o componentă esențială a rolului specialiștilor în dezvoltarea de software și analiza datelor. Orice specialist în AI trebuie să posede cunoștințe solide de programare în limbaje precum Python, Java, C++, R etc., pentru a se implica direct în dezvoltarea aplicațiilor de inteligență artificială”, spune Ana Vișian, marketing manager Bestjobs.

În ceea ce privește locurile de muncă disponibile și salariile cu care vin la pachet, lista include:

Python Developer – 2.600 – 4.400 euro
Machine Software Engineer C++ – 1.800 – 2.100 euro
Senior Data Engineer – 5.800 – 6.600 euro
Software Architect 2.200 – 4000 euro

Citește și: Locuri de muncă în 2024: Statisticile oficiale sunt îngrijorătoare, trebuie să ținem de fiecare leu

Locuri de muncă pentru românii cu abilități digitale

„Dacă ne referim la joburi unde se caută candidații cu abilități digitale, care să știe să utilizeze tool-uri AI, ne așteptăm ca cererea de astfel de specialiști să crească pe măsură ce piața va dezvolta noi tool-uri și va integra tehnologia inteligentă în tot mai multe domenii. Printre rolurile care vor continua să fie foarte căutate, se numără Machine Learning Engineers, Analiști de date, Ingineri Big Data, Software Architects dar și poziții de moderatori a conținutului generat de AI”, spune Ana Vișian.

Interesant este însă și că inteligența artificială a ajuns să fie folosită în procesele de recrutare, mai ales în redactarea anunțurilor. În același timp, recrutorii insistă pe abilitatea angajaților de a folosi aceste instrumente.

„Peste 74% dintre anunțurile de pe platformă sunt create cu ajutorul sugestiilor date de AI, ceea ce duce la o mai bună înțelegere din partea candidaților a profilului căutat de către angajatori și, implicit, la aplicări mai relevante pentru companii. Companiile vin din domenii diverse, de la retail, banking, IT/Telecom, logistică, producție, inginerie, marketing”, potrivit reprezentanților Bestjobs, conform Economedia.ro.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele